RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Хабар судді ОАСК" це провокація НАБУ, а бюджетні гроші зникли: журналіст розкрив подробиці справи щодо Вовка

Керівник Головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський "загубив 90 тис дол з 100 тисяч, які хотів підсунути голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку".

Про це в Facebook пише журналіст Володимир Бойко, розповідаючи про операцію НАБУ, пише "Капітал".

Йдеться про бюджетні гроші для організації провокації підкупу і які він повинен був здати назад в Держказначейство.

"Оскільки запекла боротьба Ситника з головою Окружного адміністративного суду Києва Вовком поки не принесла директору НАБУ бажаного результату, Ситник зі своїм кумом Калужинським вирішили підсунути Вовку гроші шляхом провокації хабара - через негласного позаштатного працівника НАБУ подати позов в ОАСК, а потім спробувати умовити когось з довірених осіб Вовка взяти гроші для передачі голові суду за "правильне" рішення... Калужинський вирішив передати гроші в ОАСК через брата Вовка, Юрія Зонтова... Взявши в казначействі 100 тис дол і запустивши їх через агента на прізвище Коваленко "для передачі Вовку", Калужинський гроші тупо (загубив)", - повідомляє журналіст.

За його словами, спочатку НАБУ "організувало подачу до Окружного адмінсуду Києва позову від імені страхової компанії "АКС Кепітал". 30 грудня 2020 суддя Балась відкриває по ній виробництво, 13 січня 2021 агент НАБУ Коваленко зустрічається з адвокатом Юрієм Донцем – друг Зонтова, і просить допомогти задовольнити позов. "Донець виходить на Зонтова, обіцяє Коваленку, що все владнає за 100 тис дол і 5 квітня отримує гроші, які Калужинський зняв з рахунку НАБУ в Держказначействі. Але в ОАСК ці долари не потрапили", - пише ЗМІ.

"6 квітня Калужинський зрозумів, що (загубив) казенні гроші, у нього почалася істерика і він наказав підлеглим бігти по всіх адресах, куди заходили останнім часом Зонтов і Донець, виламувати двері, проводити обшуки і шукати втрачений предмет хабара. Причому робити це не тільки без санкції суду, але навіть без відома прокурора САП", - повідомляє Бойко.

Згідно ч. 3 ст. 233 КПК слідчому дозволено без дозволу суду увійти в житло особи, але це допускається лише коли мова йде про порятунок життя. Після обшуку слідчий зобов'язаний звернутися до судді, який має перевірити, чи були підстави для проникнення в житло особи.

"Ситуація, яка виникла через втрату Калужинським державних грошей, ніяк не підпадає під можливі підстави для невідкладного обшуку... Детективи побігли влаштовувати обшук без постанови слідчого судді в ОАСК. Перерили все, грошей не знайшли. Тоді побігли по квартирам на Львівській площі, на вулиці Івана Павла II, обшукали будинок в селі Гатне, обшукали квартиру на вулиці Маккейна, куди заходив Зонтов... Зрештою у Донця знайшли 10 тис дол з виданих Калужинським бухгалтерією НАБУ", - пише журналіст.

Як пише журналіст, "Калужинський в розпачі наказав відкрити сейф в офісі по вул Маккейна, куди співробітники НАБУ зайшли випадково, і забрати знайдену там валюту на 4 млн дол, що не має ніякого відношення (як і квартира) до предмету хабара": "Уявляю, що буде далі - а далі керівник головного підрозділу детективів НАБУ стане шантажувати власника офісу, якого він несподівано пограбував, і пропонувати повернути валюту за умови, що цей власник погасить борг в 90 тис дол, який тепер у Калужинського утворився перед бухгалтерією НАБУ", - пише журналіст.

6 квітня антикорупційні органи повідомили, що викрили на отриманні $100 тис хабара двох адвокатів, які нібито обіцяли вирішити питання через главу ОАСК Павла Вовка. За словами НАБУ, один з них - "близький родич" Вовка. Як пишуть ЗМІ, це брат Павла Вовка Юрій Зонтов. Сам глава ОАСК Павло Вовк написав, що "як і у всіх попередніх "гучних" справах НАБУ, тут немає правових підстав, належних доказів", і назвав НАБУ "цирковим органом-правопорушником".