RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Без підозри, розшуку та особистої присутності: ВАКС продовжить обирати запобіжний захід Галантерніку

Вищий антикорупційний суд 7 грудня продовжить обирати запобіжний захід Володимиру Галантерніку в "одеській справі". Особливістю процесу адвокати називають те, що запобіжний захід (детективи НАБУ наполягатимуть на заочному арешті), обирається без його присутності, йому не вручено підозри і він не перебуває у міжнародному розшуку.

"Всі повідомлення були направлені стороною звинувачення за адресами, які не мають жодного відношення до нашого Клієнта (з 2017 Володимир Галантернік не проживає і не має місця реєстрації в Україні). Закон забороняє обирати запобіжний захід особі, якщо їй не вручено підозру", - коментує адвокат бізнесмена Ольга Просянюк.

Адвокат зазначає, що НАБУ та САП володіють інформацією від Галантерніка про адресу його проживання в Лондоні та адресу консульського обліку в Ізраїлі, куди і мали бути направлені документи. Прокурори САП перевірили надані адреси та переконалися, що вони є актуальними, але суд запевняють у зворотному. Друга обставина - Галантернік не перебуває у міжнародному розшуку Інтерполу, й застосовувати до нього заочний арешт неправомірно.

"У базах Інтерполу Володимир Галантернік не числиться, а відповідно його не оголошено в міжнародний розшук… Детективи НАБУ та прокурори САП стверджують, що зазначена Клієнтом адреса в Ізраїлі нібито не підтверджена. Водночас адреса підтверджується: (а) договором оренди; (б) відповіддю компетентних органів про перебування Клієнта на консульському обліку за цією адресою, (в) листуванням між прокурором САП та Володимиром Галантерником саме за вказаною раніше адресою в Ізраїлі З листування випливає, що прокурор САП Валентин Мусіяка надсилає листа Володимиру Галантернику, в якому інформує про те, що останній є підозрюваним (з чим сторона захисту не згодна). У відповідь прокурор отримує лист від Володимира Галантерніка, в якому Клієнт підтверджує, що лист на ізраїльську адресу він отримав, проте спростовує той факт, що отримав повідомлення про підозру. Відповідь у САП була підготовлена та надіслана Клієнтом з Великобританії, де він проживає протягом останніх років. Ця обставина підтверджує той факт, що Володимир Галантернік (а) зараз перебуває за вказаною стороною звинувачення адресою, (б) отримує та відповідає на всю кореспонденцію з Ізраїлю", - зазначає адвокат.

За її словами, це свідчить про: відсутність правових підстав оголошувати Галантерніка у міжнародний розшук, оскільки адреси його відомі стороні обвинувачення та суду, і він не ухиляється від слідства; незаконність постанови НАБУ про оголошення в розшук; неправомірності запобіжного заходу (утримання під вартою), оскільки йому не вручено підозру.

Порушення у справі проти Галантерніка фіксує Міжнародна організація з прав людини. Вони вже повідомили про ознаки маніпуляції із системою розподілу справ у ВАКС, коли НАБУ та САП було необхідно отримати дозвіл на спецрозслідування щодо Галантерніка. Спостерігачі звернули увагу, що розгляд клопотання НАБУ та САП "впав" на суддю Оксану Олійник, коли вона була на лікарняному. Приблизно водночас система визначила за нею ще дві справи – вони перейшли до інших суддів. Виняток суддя зробила лише для задоволення клопотання НАБУ у справі Галантерніка. У Міжнародній організації з прав людини додали, що обирати запобіжний захід Галантерніку "випало" судді ВАКС Наталі Мовчан - давній колегі Оксани Олійник з Охтирського суду Сумської області, звідки обидві судді переїхали до Києва.