RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

НАБУ тисне на учасників ринку у справі Шевченка - журналіст

НАБУ та САП загрожують ув'язненням фінансисту Богдану Федорущенку, арешт якого був анонсований раніше, вимагаючи від нього дати свідчення проти екскерівника НБУ Кирила Шевченка.

Про це повідомляє Сергій Лямець у своєму блозі на сайті "Українські новини".

"Щоб посадити Шевченка, співробітники НАБУ/САП шукають, хто б дав проти нього свідчення. Схема давно відома серед силовиків. Знаходять людину, загрожують ув'язненням, але водночас пропонують угоду зі слідством в обмін на потрібні свідчення. Таку людину знайшли у справі екс-керівника НБУ. Ним став Богдан Федорущенко, професійний фінансист. Прямо в залі суду суддя Мовчан вирішила взяти його під варту, з можливою заставою 6,4 млн грн. Далі прокурор пропонує затриманому обирати: давати свідчення або сидіти", - пише журналіст.

На його думку, судячи з формулювань НАБУ, говорячи про нібито розкрадання в Укргазбанку, вони не розуміють суті справи. Сергій Лямець пояснив, що на фінансовому ринку склалася постійна практика залучення банками ВІП-клієнтів, за лояльність яких є дуже високою конкуренція між банками. Агенти на свій розсуд домовляються з такими клієнтами, гарантуючи їм вигідні умови, і в разі успіху отримуютьвинагороду.

"В Україні існує єдиний (наголошую) спосіб зацікавити велику компанію прийти в банк на обслуговування. Як агент домовлявся з клієнтом – його професійна справа, а не банку. Саме про такі особливі умови йдеться у справі Кирила Шевченка", - пише Сергій Лямець.

Журналіст зазначив, що Федорущенко, якого в НАБУ несправедливо назвали "фіктивним агентом", є професійним фінансистом, членом наглядової ради "Марфін Банку", який працював з рядом великих клієнтів за "партнерською програмою" ("Укрспецекспорт", "Укроборонпром", "Нафтогаз", "Укрзалізниця" та інші). Зараз, припускає Лямець, слідчі тиснутимуть на нього, використовуючи його родину та репутацію: "Четверо дітей, ймовірно, немає великого статку, гроші треба заробляти. Відповідно, перспектива ув'язнення (якщо вірити прокурору) – страшна... Показання у справі Шевченка стануть кінцем професійної кар'єри Федорущенка. Тому що він зробить найстрашніше для банкіра – розкаже таємницю свого клієнта".

На його думку, справа Укргазбанку містить елементи політичного переслідування, і його використали, щоб змусити Шевченка піти з посади голови НБУ.

"Начебто НАБУ/САП роблять все, що зазвичай роблять силовики. Разом з тим, справа Шевченка вже давно перетворилася на політичну. Одна справа – це розслідувати партнерську програму "Укргазу" з 2016. Інша справа – тримати справу в ящику та активувати як за командою "згори", щоб змусити Шевченка піти з посади голови НБУ. А потім почати репресії проти людей його команди з НБУ, "Укргазу" та частково "Укрексіму", масову "ощадизацію" тощо. Тому не дивуйтеся, якщо епізод із Федорущенком розвиватиметься в дивний спосіб", - резюмує журналіст.