RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Адвокати Костянтина Жеваго вказали на порушення прав свого підзахисного - деталі

Юридичні консультанти, які представляють інтереси Костянтина Жеваго, повідомляють про неодноразові порушення громадянських прав їхнього клієнта з боку правоохоронних органів під час досудового розслідування провадження щодо нібито розтрати коштів у банку "Фінанси та кредит".

Адвокати вказують на недопуcк захисників у провадженні, здійснення безпідставного розшуку, недопуск Жеваго до дачі показів тощо, пишуть "Українські новини".

Вони кажуть про невиконання Державним бюро розслідувань своїх обов'язків щодо проведення незалежного досудового розслідування та упереджене ставлення Офісу Генпрокурора. Захисники Жеваго 16 разів подавали клопотання до Офісу Генпрокурора, ДБР, Печерського та Шевченківського райсуду міста Києва щодо проведення слідчих дій, у тому числі в режимі відеоконференції, і жодного разу клопотання не були задоволені.

У січні 2023 під час розгляду клопотання сторони захисту Жеваго звернувся до слідчого судді Печерського райсуду з клопотанням про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, але суддя відмовив та не допустив Жеваго до участі у судовому засіданні. Юристи вказують, що так порушуються права Жеваго на захист, гарантований Конституцією, право на справедливий суд та право на ефективний засіб правового захисту згідно зі статтею 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та 47 Хартії основних прав ЄС.

"Усі клопотання сторони захисту були розглянуті з порушенням встановленого статтею 220 КПК України триденного строку для розгляду клопотань… Постанови про відмову в задоволені клопотань є формальними та не містять обґрунтувань щодо неможливості проведення таких слідчих дій. Стороною захисту подавалися скарги на рішення прокурора щодо відмови допитати К.Жеваго в режимі відеоконференції, які або взагалі не розглядалися, або не задовольнялися без повідомлення підстав", - підкреслила Наталія Пушина, адвокатка Костянтина Жеваго.

Захисники Жеваго заявляють, що вони близько 20 разів подавали клопотання стосовно допуску адвоката протягом року, і усі відмови були оскаржені. Слідчі ДБР та прокурори Офісу Генпрокурора продовжують не допускати захисників Жеваго.

Наталія Пушина розповіла про безпідставний розшук її клієнта: "Слідчому та прокурору достовірно було відомо місце перебування Костянтина Жеваго. Як до, так і після судового розгляду його питання у Франції. Про що сторона захисту зазначала у своїх клопотаннях. Розшук К.Жеваго здійснювався на підставі ухвали про обрання запобіжного заходу, яка втратила законну силу, оскільки була постановлена до внесення змін до ст. 197 КПК України. Відповідно до законодавства, вони мають припинити розшук та процедуру екстрадиції. Але цього не відбувається".

Адвокати Костянтина Жеваго закликають правоохоронні органи дотримуватися норм закону, надати їхньому клієнту можливість здійснити своє право на захист та справедливий суд, і підкреслюють, що це суперечить судовій практиці Європейського суду з прав людини, куди вони будуть звертатися.