RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Аналітики спрогнозували склад нової Ради при голосуванні за відкритими списками: інфографіка

Якби вибори в Раду пройшли 31 березня по відкритих списках, то партія Володимира Зеленського могла б отримати 145 мандатів в новому парламенті.

Про це йдеться в статті, підготовленій консалтинговою компанією K&KGROUP.

Як стверджують автори статті, крім партії Зеленського в Раду увійшли б партії Порошенко і Тимошенко.

"76 і 65 мандатів було б у "Солідарності" і "Батьківщини". Отримали б 56 мандатів партія Бойко і 33 - партія Гриценко, Ляшко - 26 мандатів", - йдеться в матеріалі.

Як пишуть аналітики, в парламент високий шанс потрапити мають партії, які сьогодні знаходяться поза Верховною Радою.

"За даними моделювання, в Раду увійшли б партії Вілкула (20 мандатів) і Смешка (29 мандатів)", - написано в матеріалі.

В K&K GROUP розповіли, що згідно з новим кодексом різні регіони отримають різну кількість мандатів - в рахунок береться не кількість проживаючих виборців в окрузі, а їх активність на виборах.

"Зміниться і географія представництва. Загалом, найбільше представництво отримала б Дніпропетровщина - 31 депутат. А це плюс 14 мандатів до вже існуючих 17. Депутатів з Львівщини буде на 16 більше, ніж сьогодні (28 - за новою системою, 12 - за існуючою) ", - стверджують в K&K GROUP.

Аналітики порахували, що Харківщина згідно з новим кодексом отримала б плюс 15 мандатів, і Одеська область- плюс 9 мандатів. На одного депутата менше отримає Луганщина.

У статті також аналізуються ризики нового законодавства.

"Зберігаються ризики, властиві мажоритарній системі: скупку голосів і інші маніпуляції навряд чи вдасться викорінити тільки за допомогою зміненої системи виборів. Більш того, місцеві феодали будуть корисні і за новою системою - їх роль навіть зросте. Крім того, для верхньої частини списків збережуться недоліки чинної "закритої" системи: місце в списку визначатися заздалегідь лідером партії і "акціонерами", - впевнені аналітики.

Як відомо, ВР в першому читанні підтримала проект нового Виборчого кодексу в 2017 році. Депутати планують ухвалити закон в цілому