RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Контрабанда в АТО: волонтер розповів, як СБУ намагалася підставити його мобільну групу

У зоні проведення антитерористичної операції силовики чинять тиск на співробітників мобільних груп.

Про це розповів Родіон Шовкошитний в інтерв'ю "Апострофу". Нагадаємо, мобільні групи були створені для боротьби з контрабандою, в які включалися представники різних підрозділів і служб, в тому числі СБУ, міліція, прикордонники і т.д, а також волонтери.

"Нас (волонтерів, - ред.) Прибрали з групи саме СБУ. Хотіли забрати в своєму стилі. Прислали вбшніков (Служба внутрішньої безпеки), щоб на нас щось накопати. Копати було нічого, і вони витратили більше місяця даремно на цю затію. А результат же дати треба! Тому вони увійшли в змову з фіскалами і спробували сфабрикувати справу. Під час одного із затримань прикордонники виявили вантаж у машиніста на фенольні (ж/д станція в Дзержинську) партію мобільних телефонів і інших девайсів на 400 тис грн. ми взяли її за рапортом і опису, передали це фіскалам, також по рапорту, ті виписали протокол", - розповідає Шовкошитний.

"Але фіскали вантаж забрали чомусь на відповідальне зберігання до себе в Бахмут, це було вперше в моїй практиці, тому що вони повинні були його до рішення суду віддати тому, хто вантаж віз. Власник вантажу їздив до них туди. Я собі це уявляю так: він написав заяву, що ми його побили і викрали 15 телефонів iPhone, думаю, їх собі забрали якраз фіскали, а цій людині решті вантаж віддали під цю заяву", - зазначив волонтер.

За його словами, це було не єдина така подія.

"Був схожий випадок в Бахмуті з тими ж самими фіскалами, коли від власника вантажу (здається, це було м'ясо) вимагали написати заяву, що СБУшники з мобільної групи його побили, напише заяву - і тоді йому віддадуть вантаж. Так що можна провести паралель. Вбшники за нас взялися, але потім перевірили рапорти, де було записано кількість девайсів, яке ми прийняли і передали фіскалам, а там все збіглося, і питання до нас відпали. Тому в підсумку нас просто викреслили з беерок (бойове розпорядження)", - розповів Шовкошитний.

Більше про те, як Шовкошитний брав участь в затриманні бойовиків з "ДНР" та "ЛНР", про конфлікти з силовиками і хабарах, читайте в матеріалі "Апострофа".