RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Відомий історик озвучив "м'який" і "жорсткий" способи врегулювання конфлікту на Донбасі

Мінські домовленості - це один із способів виходу з конфлікту на сході України, але не єдиний.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловив російський історик Андрій Зубов.

"Поки Кремль розраховує на те, що Україна не витримає тиску і піде фактично на створення Придністров'я на Донбасі. Але якщо Україна витримає тиск і не піде на це, тоді Мінські угоди - найм'якша форма рішення. І мені здається, що внутрішньо Кремль до неї все більш і більш готовий", - зазначив він. За словами Зубова, одна з ознак того, що Москва шукає прийнятнийо для світової спільноти варіант врегулювання на Донбасі - це ліквідація "вождів донецького сепаратизму".

"Донбас дуже обтяжливий для Росії - ще більш, ніж Крим, тому що там йде війна, розорена територія, її треба якось підтримувати, людей треба годувати, велика кількість біженців з Донбасу і на території Росії теж. Тому в нинішньому економічному кліматі, що погіршується, вирішення проблеми Донбасу - це не тільки проблема виходу з ізоляції. Це - розв'язання великого економічного завдання для Росії ", - додав Зубов.

У той же час він додав, що якщо Мінські домовленості - це м'який спосіб вирішення конфлікту, але є жорсткий варіант.

"Жорсткий спосіб - це просто піти з Донбасу, і крапка. Наче надати Україні вирішувати самій проблему цієї території повністю. Власне, це виходячи з ідеї територіальної цілісності країни і суверенітету країни і передбачається. Але Мінські домовленості, як ви пам'ятаєте, дають цілий ряд застережень щодо особливого статусу цього району і так далі. Тобто це більш м'який шлях, коли суверенітет України частково обмежується міжнародними домовленостями. Тому я і кажу, що для Росії це найкраще. Гірше, якщо, як то кажуть, взагалі піти і забути. Тоді втрати і моральні, і політичні, та й економічні будуть набагато більшими", - підсумував історик.

Повну версію інтерв'ю з Андрієм Зубовим - про героїзацію Бандери, повернення Криму і мовну проблему - читайте на сайті "Апострофа".