RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Експерт дав оцінку "угорському сепаратизму" на Закарпатті

Заява віце-прем'єр-міністра Угорщини Жолта Шемьєна з приводу прав етнічних угорців в інших країнах та необхідності домагатися автономії, в тому числі в Україні, свідчить про "фантомні болі" в угорців, які у них залишилися з часів Австро-Угорщини.

Про це в коментарі "Апострофу" сказав професор кафедри міжнародних відносин Ужгородського національного університету Ігор Тодоров.

"Фантомні болі в угорців щодо великій території королівства в складі [Австро-Угорської] імперії зберігаються. Це питання і в Румунії, і в Сербії, і в Словаччині. Реальні можливості після таких заяв залежать від позиції конкретної країни. Наскільки я знаю, у Словаччині досить жорстко ставляться до таких речей, і [представники угорської меншини цієї країни] навіть себе публічно ідентифікують як словаки, але угорського походження", - сказав він.

Тодоров також прокоментував ситуацію навколо законодавчих ініціатив щодо захисту української мови і президентського законопроекту про заборону подвійного громадянства. За його словами, всередині угорської меншини в Закарпатській області немає і масового невдоволення, ні масової підтримки мовних законопроектів.

"Це штучна проблема. І вона дійсно розкручується", — сказав професор.

Він також зазначив, що, не дивлячись на бажання етнічних угорців потрапити до ЄС, більшість живе і буде жити в Україні.

"Абсолютна більшість тих етнічних угорців, які мають українське громадянство, звичайно, мріє потрапити кудись до Євросоюзу, в Угорщину. Але абсолютна більшість живе і буде жити тут. Угорське громадянство дає їм певні преференції, покращує життя. Але тут, в Україні. І гроші, які вони отримують від Угорщини, витрачають теж тут. Так що це не так вже й погано", — сказав Тодоров.

Більш детально про низку проблем у відносинах Києва з Закарпатською областю та Будапештом читайте в матеріалі "Апострофа".