Експерт дав оцінку "угорському сепаратизму" на Закарпатті

Заява віце-прем'єр-міністра Угорщини Жолта Шемьєна з приводу прав етнічних угорців в інших країнах та необхідності домагатися автономії, в тому числі в Україні, свідчить про "фантомні болі" в угорців, які у них залишилися з часів Австро-Угорщини.

Про це в коментарі "Апострофу" сказав професор кафедри міжнародних відносин Ужгородського національного університету Ігор Тодоров.

"Фантомні болі в угорців щодо великій території королівства в складі [Австро-Угорської] імперії зберігаються. Це питання і в Румунії, і в Сербії, і в Словаччині. Реальні можливості після таких заяв залежать від позиції конкретної країни. Наскільки я знаю, у Словаччині досить жорстко ставляться до таких речей, і [представники угорської меншини цієї країни] навіть себе публічно ідентифікують як словаки, але угорського походження", - сказав він.

Тодоров також прокоментував ситуацію навколо законодавчих ініціатив щодо захисту української мови і президентського законопроекту про заборону подвійного громадянства. За його словами, всередині угорської меншини в Закарпатській області немає і масового невдоволення, ні масової підтримки мовних законопроектів.

"Це штучна проблема. І вона дійсно розкручується", — сказав професор.

Він також зазначив, що, не дивлячись на бажання етнічних угорців потрапити до ЄС, більшість живе і буде жити в Україні.

"Абсолютна більшість тих етнічних угорців, які мають українське громадянство, звичайно, мріє потрапити кудись до Євросоюзу, в Угорщину. Але абсолютна більшість живе і буде жити тут. Угорське громадянство дає їм певні преференції, покращує життя. Але тут, в Україні. І гроші, які вони отримують від Угорщини, витрачають теж тут. Так що це не так вже й погано", — сказав Тодоров.

Більш детально про низку проблем у відносинах Києва з Закарпатською областю та Будапештом читайте в матеріалі "Апострофа".