"Народні підприємці": стало відомо про нову небезпечну загрозу для України

Останнім часом в Україні поширюється практика створення територіальних громад зі своїми "народними підприємцями". Виникнення такого роду підприємців загрожує появою серйозних проблем в країні.

Такого роду підприємці вважають, що вони не повинні сплачувати податки державі.

"У вас будуть на руках документи "народного підприємця", які ви самі собі можете зробити. Буде правова довідка, купа документів юридичних осіб з посиланнями на законодавство, Конституцію, міжнародне право, які обумовлюють вашу діяльність як людини, - розповідає "Апострофу" представник "територіальної громади" Кривого Рогу.

При цьому співрозмовник впевнений, що держава не може допомагати людям, а основною функцією є збір податків, тому вважає, що не повинен "утримувати у себе на голові всю цю барикаду і президента".

Вивчивши дані тези, в СБУ вважають, що в таких деталях закладена перспектива дестабілізації країни, вказуючи, що ніхто "народних підприємців" від податків не звільняв.

"Людина не платить податки, набігає пеня, далі – адміністративна відповідальність, яка через накопичення боргів переходить у кримінальну відповідальність. Все це враховується ідеологами і функціонерами фейкових рухів, які в потрібний для них момент скажуть: або штурмуй адміністрацію, або ти сядеш в українську в'язницю за незаконні дії", - пояснили в СБУ.

Назвала народне підприємництво фантазіями і податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська. Вона вказує, що в 14 розділі Податкового кодексу описані три групи підприємців, які платять свої ставки і здають свої звіти.

"Ніяких спільнот, які не платять нічого і не звітують, але ведуть свої бізнеси, об'єднуючись у команди, немає. Будь-яка людина може об'єднатися з іншою і працювати, але якщо ти хочеш легально працювати, то ти змушений прийняти ту форму, яка передбачена законом, а не фантазіями", - пояснює фахівець.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" – "Народні анархісти: Кремль впроваджує нову розробку з розвалу України".