У Криму складніше: соціолог порівняла окуповані території України

Повернення окупованого Донбасу Україні набагато ближче, ніж здається, але існує ряд проблем ідеологічного плану.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявила соціолог, директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

"Ідеологічно це складно, оскільки люди, особливо старшого і середнього віку, все життя виховувалися як громадяни навіть не Росії, а Радянського Союзу. Подивіться, як там вулиці називаються - все залишилося, як в Радянському Союзі", - розповіла соціолог.

За її словами, ламати сформований світогляд дуже складно, ідеологічно потрібно працювати, перш за все, з молодим поколінням.

"Вони вивчають іншу історію, у них немає радянської історичної пам'яті. Але, з іншого боку, вплив сім'ї з ностальгією за радянським минулим. Загалом, ідеологічні проблеми непрості і вирішуються не швидко", - додала Ірина Бекешкіна.

Як вважає експерт, а ось з Кримом - набагато складніше, ніж з Донбасом.

"В Криму відбуваються ще й істотні демографічні зміни, оскільки російська влада заохочує переселення в Крим відставників-військових, допомагає їм, дає їм кредити для покупки квартир, вони приїжджають з сім'ями. А проукраїнське населення, перш за все кримських татар, влада всіляко намагається витіснити з півострова", - резюмувала соціолог.

Більше читайте в матеріалі Ірини Бекешкіної для "Апострофа": "Росія їх не хоче, люди на Донбасі готові повернутися до колишнього життя".