RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Повне виведення військ буде означати крах ДНР-ЛНР: на Заході пояснили, на які поступки по Донбасу може піти Путін

Повне виведення російських військ з окупованого Донбасу стане крахом для самопроголошених так званих "ДНР" і "ЛНР".

Про це розповів британський політолог, професор українських студій Університетського коледжу Лондона Ендрю Вілсон в інтерв'ю "Апострофу".

"Повне виведення військ буде означати тільки одне - "республіки" (так звані "ДНР" і "ЛНР"- "Апостроф") розваляться. Я не бачу іншого логічного сценарію. Однак я не думаю, що зараз Росія цього хоче, тому що це стане грандіозною втратою віри. Може статися демілітаризація і без повного виведення військ - це, мабуть, і є тим, про що домовляються Сурков і Волкер, щось на зразок скорочення військової підтримки так званих "ДНР" і "ЛНР" виглядає можливим. Але Путін (президент Росії - "Апостроф") точно не хоче зникнення цих "республік" - це буде колосальна поразка", - розповів експерт.

Крім того, США в особі Курта Волкера, вважає Вілсон, вдасться досягти якогось прогресу на українсько-російському напрямку.

"Більшість людей в Києві були дуже задоволені, коли Волкер був призначений - і я думаю, цілком виправдано. Він професіонал, має хорошу репутацію, добре знає Україну. Він не з тих, хто стане укладати погану угоду за спиною в України. Але, звичайно, він працює на пана Трампа. А єдине, що ми про нього знаємо - це його непередбачуваність. Хто знає, що станеться, коли якась можлива угода потрапить на найвищий рівень. У мене більше запитань до цього процесу з боку Суркова, якщо враховувати його макіавеллієвскьку природу. Тобто ми не можемо вірити, що Сурков буде грати за правилами. Також, думаю, Україна може довіряти Волкеру, але не Трампу", - зазначив політолог.

Також професор прокоментував значення двох українських законопроектів по Донбасу.

"Думаю, в своїй основі перейменування конфлікту - хороша річ. Ми досі застрягли з назвою "антитерористична операція", що з самого початку було поганою ідеєю. Просто з точки зору контртероризму ви не називаєте кожного терористом. Щоб перемогти терористів або "повстанців", ви повинні мати політичну стратегію щодо широкої підтримки в рамках спільноти, де вони діють. Тому відкинути АТО як назву і назвати Росію агресором - це добре. ому що на Заході досі багато підмін понять щодо цього".

"Думаю, менш зрозуміло, що наслідки цього означають для підходу Києва щодо звичайних людей, які живуть в "республіках"- чи допоможуть ці закони в довгостроковій перспективі відвоювати серця і уми людей на окупованих територіях. Є і суто практичні питання, як вони узгоджуються з мінських домовленостей. Я розумію, що спонукає прийняти ці законопроекти, хоча і не підтримую їх повністю на рівні деталей", - резюмував політолог.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Україна може зробити Путіну погано в найближчі шість місяців - західний політолог.