RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

За допомогою студентів в столичних університетах намагаються дестабілізувати ситуацію - ЗМІ

Цього тижня намагалися дестабілізувати ситуацію університетської спільноти України, фактично день за днем у найбільших національних університетах країни групи молодиків влаштували "акції протесту" - за однією й тією ж схемою дестабілізовано понад 10 великих університетських центрів в різних регіонах держави,

Про це пише "Деловая столица".

Ще минулого тижня група озброєних молодиків намагалися увірватися у ректорат Київському політехнічному університеті, цього ж тижня подібна провокація відбулася в Національному авіаційному університеті, а потім намагалися "пікетувати" КПІ. В усіх випадках чітко прослідковуються одні і ті ж технології, про що свідчать оприлюднені переписки організаторів.

Минулого четверга, коли в КПІ група озброєних молодиків (з ножами, газовими балончиками і травматичною зброєю) намагалися увірватися в приймальню ректорату. Завдяки прибуттю поліції, штовханину та інцидент вдалося припинити.

"Ніхто в університеті, ані студенти, ані викладачі та мої колеги – не постраждали. Ми закликаємо правоохоронців, встановити цих осіб та притягти до відповідальності в межах чинного законодавства, – зазначив Михайло Згуровський, ректор КПІ. – Ми ніколи не дозволимо, щоб університет став політичною розмінною монетою і щоб у час, коли країна у стані війні, розхитували ситуацію серед освітнього середовища".

Уже за кілька днів а авіаційному університеті відбулася подібна ситуація.

"В НАУ відбулася чергова спроба дестабілізувати ситуацію. Особливий цинізм ситуації полягає в тому, що при цьому підступно використали студентів. Зрозуміло, що скористатися юначим запалом і ентузіазмом завжди намагаються різного роду ділки і політичні авантюристи", - зазначив ректор НАУ Володимир Ісаєнко.

Провокацію планували провести під час змагань "Кубок ректора", коли стало відомо, що керівництво НАУ їде у відрядження у Великобританію (у рамках програми розвитку лідерського потенціалу університетів, що фінансується Британською радою). У понеділок на підконтрольному провокаторами пабліку з'явився пост, про те, що «ректор за університетські кошти гайнув за кордон". Однак власне Ісаєнко у це відрядження не поїхав.

А цього четверга провокатори у подібний спосіб використали студентів КПІ для пікету вишу. Що цікаво, на фото зафіксовані дідусі та бабусі у якості студентів.

Про те, що акції (в обох університетах) були керованими свідчать переписки зі студентами. Більше того, всю комунікацію на самій "акції протесту" вели сторонні люди, а не студенти.

Студенти вийшли через начебто корупційні дії керівництва університету, зокрема щодо проректора Петра Ковальова. Опісля так званої акції протесту студентів зібрали на зустріч з ректоратом. Активістів запрошували до співпраці, пропонували вносити свої пропозиції до університетських комісій.

"Що ж до звинувачень, висунутих проти проректора, то рішення щодо нього ухвалюватимуться тільки після отримання висновків і оцінки його діяльності правоохоронними органами, які вже одержали від університету відповідні», - повідомляє прес-служба КПІ. Щодо корупційних звинувачень в сторону ректора, Михайло Згуровський ще минулого тижня звернувся в НАЗК для перевірки його електронних декларацій. Оскільки дружина Згуровського громадянка США, то їхнє родинне майно підпадає під регуляторну систему двох держав. Тому таку правову колізію мають пояснити фахівці з міжнародного права.

Групи молодиків, які самопроголосили себе студентськими представниками, намагаються розхитати ситуацію в університетському середовищі. «Чітко прослідковуються ознаки використання технологій: запускається «бомба», щоб сформувати негативну громадську думку, не переймаючись рівнем достовірності фактів, відповідаючи очікуванням «громадян, які саме це хочуть почути», - пояснює професор із НАУ Лілія Барановська. - Дуже прикро, що організатори провокацій, мабуть, є нашими випускниками. Водночас вони навіть не знають, що користуються відомою в діяльності органів КДБ технологією, що базується на «методе гнилой селедки».

Ці події в університетах напряму пов’язані з питаннями національної безпеки. Адже, до прикладу, НАУ є стратегічним для країни, бо його кадри забезпечують статус України як однієї із 5 авіаційних держав світу. Також КПІ – важлива складова в оборонному секторі України. У час війни, коли КПІ бере активну і велику участь у військових розробках, намагаються в університеті дестабілізувати ситуацію. Більше того, Згуровський є головою наглядової ради «Укроборомпрому». І постає риторичне питання: чому саме перед виборами така активність людей, не пов’язаних з КПІ?