RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Держбюджет-2021 не враховує інтереси громад і місцевого самоврядування - Іван Фурсенко

Проект держбюджету на 2021 рік, проголосований у першому читанні, не врахував інтересів громад.

Про це заявив перший заступник голови Всеукраїнської асоціації громад, член політради партії "Пропозиція" Іван Фурсенко.

"З Державного фонду регіонального розвитку депутати вирізали частину. Громади просили 14,2 млрд грн, а залишилось 6 млрд. Створили Фонд соціально-економічного розвитку окремих територій – депутатську субвенцію для мажоритарників на 7,4 млрд", – розповідає Іван Фурсенко.

За його словами, на відміну від коштів ДФРР депутатську субвенцію депутати використовують на свій розсуд: "якщо будуть вибори, вони стануть елементом підкупу не з кишені депутатів, а з бюджету".

Інфраструктурної субвенції для нових громад взагалі немає, вважає він: "у понад 600 громадах немає адмінприміщень для адміністраторів ЦНАП, на них просили 2 млрд. Громади мають перейняти частину функції від райрад, треба збільшувати штат, а місць немає".

Він звернув увагу, що медицині передбачили всього 19 млрд грн: "близько 2 млрд заклали на вакцинацію. Вакцини немає, якщо її розроблять, для населення України грошей точно не вистачить".

Зі 147 млрд грн дорожнього фонду на місцеві дороги заплановано менше 2 млрд грн.

"Велике будівництво" перетворюється на інструмент відмивання коштів. Будівництво державних доріг важливе, але 75% населення не переміщаються між регіонами, людям важливіше, щоб якісними були дороги до їхніх будинків, під’їздів, шкіл і місцевої інфраструктури", – каже він.

Щоб будувати місцеві дороги у місцевого самоврядування мають бути ресурси, а їх забирають: "держава хоче забрати акциз на пальне, за що будувати місцеву інфраструктуру? Наполягаємо щоб акцизний податок був залишений у громадах як з продажу пального, так і акциз на рівні 13,44% з виробленого в Україні або ввезеного палива, щоб можна було розвивати дороги місцевого значення", – говорить Іван Фурсенко.

Він звернув увагу, що 2,5 млрд грн "накинуло" собі Мінкультури на створення загальнонаціональних культурних центрів: "місцевому самоврядуванню на культуру дають 300 млн грн. Для громад -6 млрд, а на загальнонаціональні культурні центри - 2,5 млрд. Це підкуп депутатів, щоб вони проголосували за бюджет".

Також у Держбюджет-2021 не повною мірою закладені кошти на освітню субвенцію.

"Є постанова Кабміну, що зарплати вчителям треба підняти втричі, а в Держбюджеті кошти не передбачені. Великі міста можуть знайти кошти на доплати, а для об’єднаних сіл це не підйомно", – каже Іван Фурсенко.

За його словами, напрями, на які закладено гроші, навряд чи будуть профінансовані повною мірою: "вони роблять картинки про рекордні суми, закладені на освіту, медицину, оборону – але це маніпуляції. Закон забороняє приймати держбюджет з дефіцитом більше 3%, а тут він 6%. Дефіцит Кабмін планує покрити за рахунок ренти з надр, лісу, запуску грального бізнесу, приватизації. Очевидно, бюджет не виконуватиметься і гроші не будуть виділені", – говорить Іван Фурсенко.

Він звернув увагу, що громади поки не можуть планувати місцеві бюджети через зміни у ПК.

"Були змінені положення Податкового кодексу. Місцеве самоврядування, бізнес не можуть планувати діяльність. Ми стикнемося з тим, що якість місцевих бюджетів, особливо де немає фінансових відділів, буде низька", – каже Іван Фурсенко.

На його думку, спостерігається поглиблення кризи – бюджет показує відсутність комунікації між центральною владою і місцевим самоврядуванням, таміж міністерствами.

"У 2020 році вперше за 14 років ми почали імпортувати молочну продукцію. Це свідчить про скорочення робочих місць у сільській місцевості, зменшення ПДФО. У Держбюджеті не враховано, що ми зменшуємо експорт і нарощуємо імпорт, що коштів на підвищення мінімальних зарплат не буде і людей або будуть переводити на півставки, або скорочувати. У бюджеті не бачимо інструментів для відновлення економіки, там є лише "плюшки" для народних депутатів, і до другого читання їх буде ще більше", – каже Іван Фурсенко.