RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

21 вересня

20 вересня

Всі новини

"Велике будівництво": Укравтодор пропонує нові будівельні норми для зведення до нуля смертності на дорогах

"ДерждорНДІ" розробив проєкт змін до будівництва та проєктування автомобільних доріг, метою якого є підвищення безпеки учасників дорожнього руху. Нові норми значно підвищать безпеку руху, зокрема на дорогах, що будують у рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", повідомила пресслужба Укравтодору.

На сьогодні документ схвалено на засіданні Науково-технічної ради Міністерства розвитку громад та територій та направлено на погодження у відповідальні Міністерства

"За основу взято концепцію VisionZero. Її мета – зведення цифри смертності на дорозі до нуля завдяки продуманій системі безпеки. Оновлення будівельних норм щодо створення автомобільних доріг забезпечує реалізацію одного з важливих принципів програми Vision Zero", - йдеться у повідомленні

Зміни передбачають нові вимоги щодо мінімальної товщини шарів дорожнього одягу, смуг руху для аварійної зупинки, пішохідних переходів, дорожніх огорож тощо; влаштування пішохідних переходів в різних рівнях на дорогах І категорії; та обов’язкове освітлення автомобільних доріг міжнародного значення І категорії з інтенсивністю руху понад 30 тис.авт./добу.

Забороняються ліві віднесені повороти на дорогах вищих категорій, крім пересічень з незначною інтенсивністю руху (до 20 тис.авт./добу)

Нові ДБН також передбачають модернізацію проєктування транспортних розв’язок та варіанти улаштування перехідно-швидкісних смуг в залежності від різних умов пересічення потоків.

"У рамках підготовки проєкту реконструкції траси М-05 Київ – Одеса, який фінансується з кредитних коштів ЄБРР, був проведений аудит безпеки. За його підсумками будуть закриті 21 з 23 лівих розворотів, а наземні пішохідні переходи стануть підземними або надземними", - йдеться у повідомленні служби.

Також з 2021 року Укравтодор встановлює нові дорожні знаки на всіх автошляхах. Торік служба випробувала нову навігацію на 10 магістралях і тепер покращуватиме маршрутне орієнтування у національному масштабі.

Нагадаємо, раніше заступник голови ОП, координатор президентської програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко повідомив, що цього року планують оновити 4500 км державних і 2000 км місцевих доріг.