RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

21 вересня

20 вересня

Всі новини

Експерт провів паралелі між "Великим будівництвом" Зеленського та інфраструктурною програмою Байдена

Після прийняття Сенатом плану президента США Джо Байдена з оновлення інфраструктури в розмірі 1 трлн доларів політичний експерт Петро Охотін нагадав, що аналогічна програма Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" в Україні діє вже другий рік поспіль.

Про це він написав у Facebook.

"Ой, невже Джо Байден підтримує інвестиції в дороги і мости? Не може бути! Ой, а ми тут 1,5 роки "Велике будівництво" критикуємо", - іронізує експерт.

11 серпня Сенат США 69 голосами зі 100 підтримав програму Джо Байдена з виділення 1 трлн доларів на розвиток інфраструктури. Найбільшу сума з пакету в розмірі 110 млрд доларів буде вкладено в оновлення мережі доріг і мостів. Програмою передбачено також розвиток залізничної мережі, будівництво та реконструкція систем водопостачання, формування розгалуженої мережі електрозаправок і багато іншого. Цей пакет вже став найбільшою за останні десятиліття інвестицією у розвиток інфраструктури США. Втім, у Палаті представників, яка буде за нього голосувати після Сенату, налаштовані збільшити його ще більше.

Українське "Велике будівництво" зосереджено на аналогічних напрямках, що вже позитивно вплинуло на економіку.

"Щось не тямлять, певно, американці. Та і у МВФ, певно, щось не тямлять, коли давали пораду в інфраструктуру інвестувати. Точно не тямлять. Нацбанк пише, що програма "Велике будівництво" дала додатково 1,5% до ВВП і забезпечила сотні тисяч людей роботою, а підприємства замовленнями? Брешуть. Точно брешуть", - продовжує експерт.

Міжнародний валютний фонд раніше рекомендував для мінімізації наслідків пандемії COVID-19 інвестувати в розвиток інфраструктури. За оцінками МВФ, інфраструктурні вкладення на 1% ВВП забезпечать близько 2,7% приросту і збільшення зайнятості на 1,2%, що підтверджується результатами "Великого будівництва", про які говорить Охотін.

"Якщо і американці вже помиляються і вкладають гроші в American Jobs Plan, то точно світ збожеволів. А, може, то на Байдена так Володимир Зеленський вплинув?" - завершує політолог.