RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

Всі новини

Масштабний з'їзд активістів з усієї країни: на Київщині стартували тренінги від ВГО "Стоп корупції"

19 травня в Ірпені стартували перші навчальні модулі для представників відокремлених підрозділів всеукраїнської громадської організації "Стоп корупції". Мета проєкту – навчити регіональних активістів здійснювати громадський контроль за процесами відбудови міст та селищ.

Про це "СтопКору" розповів координатор проєктного офісу організації Леонід Волошенко.

Заходи організовуються за підтримки "Black Sea Trust for Regional Cooperation", проєкту "German Marshall Fund of the United States" - ВГО "Стоп корупції" виграла міжнародний грант.

Освітні заходи проводяться в рамках проєкту "Громадський і медійний контроль за відновленням зруйнованих війною українських міст". Проєкт передбачає, що активісти з регіонів вивчатимуть принципи і досвід органів місцевого самоврядування щодо відновлення постраждалих громад з метою поширення свого досвіду в громадах і на порталі "Стопкор". 19 травня розпочався перший етап навчання, він триватиме 3 дні і включає лекції, дискусії, навчальні тренінги, виїзд у Бородянку. Базуватимуться осередки "Стоп корупції" в місті Ірпінь.

За словами Леоніда Волошенка, американські і європейські експерти підкреслюють роль участі громадськості у процесах відновлення громад, визначенні пріоритетів відбудови, моніторингу.

"Громадськість повинна мати реальні інструменти впливу на визначення пріоритетів відновлення, створення стратегічних документів, проєктів і програм відновлення, ухвалення місцевих бюджетів, а також мати доступ до місцевих даних щодо цільового використання коштів на відновлення, а місцева влада має бути прозорою і підзвітною", – наголошує він.

У ході відкриття виступив координатор ВГО "Стоп корупції" журналіст Роман Бочкала, який висловив впевненість в намірах партнерів у контексті відбудови України.

"Знаковим є те, що ми зібралися в Ірпені… Бачимо, як місто оживає та живе своїм життям. Впевнений, що таке майбутнє чекає й на інші регіони, які серйозно постраждали від російської агресії. Ті міжнародні інституції, які зробили можливим це зібрання і в принципі процес підготовки до відбудови та контролю над коштами, які будуть надходити для здійснення цієї відбудови – багато про що свідчить. Зокрема про те, що міжнародні партнери дійсно збираються відбудовувати Україну. Саме для цього і потрібні механізми громадського контролю за процесом, навчання місцевих громад для здійснення контролю за цими ресурсами", – наголосив він. Бочкала анонсував виїзд активістів до Бородянки 20 травня.

Голова правління ГО Ігор Бондарчук наголосив на важливості підтримки в контексті контролю процесів відновлення міст: "Ключова історія – висвітлення тих фактів, які громадські активісти будуть бачити на місцях. Кожну історію ми будемо висвітлювати. Тут і Святогірськ, і Харків, і Херсон і багато інших людей, чиї міста сильно постраждали внаслідок російської агресії".

Наразі навчання проходять близько 30 осіб. 19 травняпроведено лекцію Галини Дідківської, д.ю.н, проф., завідувача кафедри кримінальної юстиції Навчально-наукового права Державного податкового університету, а також дискусії.