RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Не покриє потреб армії, втрати будуть в рази більшими: експерт про плани забрати військовий ПДФО у громад

Наміри відібрати у місцевих громад "військовий" ПДФО – шкідливі та небезпечні. Вони суперечать висновкам нещодавнього звіту Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Забираючи кошти у громад, у армії заберуть втричі більше.

Про це заявив політичний експерт, народний депутат VIII скликання Олександр Черненко у Facebook.

"В парламенті активно обговорюється майбутнє "військового" ПДФО. Податки з доходів військовослужбовців хочуть вилучити з бюджетів громад та зараховувати у державний бюджет. Начебто щоб зменшити розрив між фінансуванням та потребами сил оборони. Сьогодні у "Financial Times" вийшла стаття директора Центру підприємництва, малих і середніх підприємств, регіонів і міст ОЕСР Ламії Камаль-Чауї, яка доводить шкоду та небезпеку даної ініціативи. Вилучення у громад ПДФО не забезпечить потреб армії, а втрати будуть в рази більшими", - зазначив Олександр Черненко.

Експерт зазначає, що у статті "Financial Times" містяться данні зі звіту ОЕСР, де відзначається ключова роль органів місцевого самоврядування у підтриманні життєдіяльності громад під час війни та післявоєнному відновленні. Місцева влада дала мешканцям своїх громад більше, ніж просто кращі послуги — вона фактично дали їм другу армію. Також органи самоврядування мають ключ до післявоєнного відновлення. Однак Україні потрібно буде зміцнити та відновити субнаціональні органи влади, перш ніж вони, у свою чергу, зможуть відновити зруйновані міста країни, цитує експерт статтю у "Financial Times".

"Тож, якщо давати оцінку ініціативі Мінфіну вилучити з місцевих бюджетів 4% ПДФО та військовий ПДФО, то стає очевидною небезпека такого рішення. Послаблення громад, вилучення у місцевого самоврядування коштів, які вони спрямовували протягом останніх двох років на сили безпеки та оборони, суттєво ослабить Об’єднані сили Збройних сил України. При цьому 65 млрд грн на 2024 рік, які планує забрати Мінфін, неспівставні з 250 млрд грн, які, відповідно до заяв нового Міністра оборони України, необхідні ЗСУ лише на чотири місяці 2023 року", - наголосив екснардеп.

Черненко підкреслює, що в разі вилучення військового ПДФО у місцевих громад армія втратить в рази більше.

"Кошти, які використовуються через місцеве самоврядування, дають кумулятивний ефект: до коштів місцевого бюджету додаються кошти мешканців, кошти бізнесу та спонсорів. Отже, забираючи кошти у громад, в армії забирають втричі більше. І одночасно руйнують унікальну мережеву систему Об’єднаних сил Збройних сил України", - резюмував Олександр Черненко.