RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Мінфін хоче "приструнити" місцеві громади, забравши у них 120 млрд грн "військового" ПДФО - експерт

Ініціатива Міністерства фінансів забрати у місцевих громад 120 млрд грн надходжень від податку на доходи фізичних осіб, який сплачують військові, позбавить громади можливості відбудовуватися та повноцінно функціонувати. Централізація ж видатків може призвести до зростання корупційних ризиків.

Про це в блозі на Цензор.нет пише соціолог, військовослужбовець ЗСУ Сергій Штепа.

Законопроект 10037 зокрема передбачає позбавлення місцевих громад ПДФО, який сплачують військові та поліцейські в громадах. Новацію планується ввести з 1 жовтня і продовжити до кінця 2024. За цей час близько 120 млрд грн хочуть вилучити у місцевих громад і передати в держбюджет, розподіливши між Держспецзв’язку (на закупівлю дронів) і Мінстратегпромом (для фінансування держзамовлення на виготовлення зброї).

"Громади змагаються за отримання права зареєструвати у себе військову частину. Однією з умов військових є саме максимальна підтримка Збройних сил з боку громади. Від самих військових є численні підтвердження про те, що громади їх дійсно підтримують і забезпечують", - пише автор.

Вилучення військового ПДФО позбавить громаду можливості допомагати Силам оборони та надавати якісні послуги жителям - йдеться у зверненні стрілецького батальйону, військових прикордонної служби та поліції МВС, які співпрацюють з громадою на Чернігівщині.

Згідно з аналізом Центру економічної стратегії, "надмірний" військовий податок зазвичай компенсує недоїмку від втрачених робочих місць через зруйновані підприємства і від'їзд переселенців.

"Якщо забрати у громад військовий ПДФО, то після перерозподілу коштів кількість дефіцитних бюджетів зросте вдвічі – їх стане 543 проти сьогоднішніх 227... Громадам не вистачатиме коштів навіть на базові функції (освіту, медицину, соцзахист, комунальне господарство). Їхнім очільникам доведеться "бити поклони" в Києві задля отримання достатнього обсягу коштів на "вирівнювання" ситуації", - йдеться в тексті блогу.

Це не перша ініціатива Мінфіну такого роду:раніше планувалось зменшити з 64% до 60% відрахування ПДФО до місцевих бюджетів. Надбавку запровадили в 2021, щоб покрити різницю в тарифах, проте замість 62 млрд грн вона принесла 19 млрд, а за інші роки уряд лишився винен громадам ще 36 млрд грн.

Штепа вказує на політичну складову рішення - згортання децентралізації, що корелює з тиском на окремих міських голів і спробами звузити повноваження громад. Соціолог додає, що перерозподіл "військового ПДФО" - не остання така ініціатива Марченка, яку він буде просувати через уряд під виглядом допомоги армії.

"Таке перекладання з однієї кишені в іншу не призводить до системних результатів, а відтак є лише імітацією бурхливої діяльності замість реальних рішень задля покращення ситуації з держфінансами", - резюмує автор.