RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Києві презентовано каталог українських виробників техніки для громад

У Києві 27 травня відбулась презентація Каталогу виробників української техніки для громад, до каталогу увійшли 255 одиниць техніки, які виробляються на 32 підприємствах з 14 областей України.

Зокрема, у каталозі представлено громадський пасажирський транспорт (автобуси, тролейбуси, електробуси та трамваї), комунальна техніка, (прибиральні машини, сміттєвози, поливальні та дорожні машини, самоскиди, трали, машини для землерийних робіт), спеціальна техніка (автоцистерни, причепи та напівпричепи, пожежно-рятувальна техніка, підіймальне обладнання, машини швидкої допомоги, фургони та вантажівки), навісне обладнання (ковші, щітки дорожні, снігоприбиральні відвали, вила для піддонів, косарки, пилососи для листя, подрібнювачі деревини, секатори та викорчовувачі).

Каталог українських виробників - ініціатива, яка реалізується Федерацією роботодавців України спільно з Міністерством економіки, Асоціацією міст України та Офісом народного депутата Дмитра Кисилевського в рамках політики "Зроблено в Україні". Каталог має надати замовникам інформацію про наявних українських виробників техніки для громад і сприяти збільшенню попиту на товари, вироблені в Україні.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан відзначив, що коли замовлення отримують українські виробники, податки сплачують в українських громадах: "Купуючи техніку українського виробництва, громади допомагають одна одній збільшувати доходи місцевих бюджетів. Адже заводи знаходяться в громадах і сплачують податки в громадах. Промисловість – це офіційна зайнятість, відповідно громади отримують ПДФО", - зазначив Олександр Слобожан.

Автор законодавства про локалізацію, народний депутат Дмитро Кисилевський зауважив, що українська промисловість здатна забезпечити всі потреби громад у комунальній та спеціальній техніці, а також у громадському транспорті.

"Закон про локалізацію збільшив виробництво практично в усіх галузях, на які він поширюється. Але проникнення імпорту в публічні закупівлі все ще залишається ганебно великим. Минулого року держава витратила на публічні закупівлі біля трл грн. З них біля 400 млрд - на імпорт. Через це бюджет втратив від 100 до 160 млрд грн податків. Цих коштів сьогодні не вистачає ЗСУ. Управління публічними закупівлями в інтересах внутрішніх виробників є ознакою спроможності держави", - підкреслив Дмитро Кисилевський.

26 лютого 2024 президент Володимир Зеленський оголосив про запуск нової економічної політики "Зроблено в Україні". Вона покликана сприяти розвитку внутрішнього виробництва, залученню інвестицій в реальний сектор економіки і збільшенню несировинного експорту.