В УПЦ КП розповіли, як війна на Донбасі вплинула на стосунки з Московським Патріархатом

Конфлікт між Українською Православною Церквою Київського Патріархату (УПЦ КП) і Української Православної церкви Московського Патріархату (УПЦ МП) існував ще до війни на Донбасі, тому що розгорілися бойові дії на сході не сильно вплинули на відносини церков.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів Митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл (Зінкевич).

"Цей конфлікт не поглибився, оскільки суперечності були і до війни. Війна тільки викристалізувала, хто є хто. До війни для багатьох людей не було великої різниці - ходити в УПЦ КП, або в УПЦ МП. У назві обидві Церкви мають слово українська і Православна, і люди ходили туди, куди звикли. А війна змінила ситуацію. Зараз люди запитують: якщо це Українська Православна Церква, то чому вона не допомагає воїнам? Чому їх військових капеланів немає на фронті, і чому вони не називають Росію агресором? Чому вони не відспівують героїв, яких привозять убитими з фронту?", - розповідає Зінкевич.

"У чому різниця між Київським та Московським Патріархатом? Обидві Церкви однакові у вірі і обрядах, різниця тільки в тому, що ми стоїмо на державницьких позиціях, а Московський Патріархат стоїть на імперських позиціях", - додає владика.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": В Україні все більше і більше людей відходять від Московського Патріархату.