RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Історик пояснив, як Путін задіяв церкву в пропаганді

Заступник директора науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти України, історик церкви Арсен Зінченко викрив пропагандистську брехню Московського патріархату щодо української церкви.

Про це Зінченко розповів в інтерв'ю Обозревателю.

Історик заявив, що Москва не має жодного відношення до українського православ'я.

"В Україні Православна церква існує вже більше тисячі років. Є православна традиція, є ієрархія, є віруючі. Що це означає — хтось визнає або не визнає? Вона існує як така, і вона має істотне духовну спадщину. Визнання — це лише формальна сторона", — заявив він.

Зінченко нагадав, що "Київська метрополія — це дочірня митрополія Вселенського патріарха. "Москва, яка виникла через кілька сотень років після хрещення Русі, і її церква не мають до цього жодного відношення", — заявив він.

Історик також нагадав про те, що "в 1640 році саме в української православної церкви, за ініціативою Петра Могили, було прийнято основне сповідання віри Православної церкви. Це було в українській церкві. І це православне сповідання віри було прийнято всіма православними церквами світу".

Як повідомляв "Апостроф", завідувач відділом історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАНУ професор Людмила Филипович розповіла, що принесе автокефалія для Української православної церкви.