RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Колишнього прем'єр-міністра Норвегії затримали в аеропорту Вашингтону

Экс-прем'єр-міністра Норвегії Хеля Магне Бунневіка затримали і допитали вашингтонському аеропорту в зв'язку з відвідуванням ним Ірану у 2014 році.

За словами Бунневіка, він прилетів до США у вівторок, щоб прийняти участь в Національному молитовному сніданку, однак працівники митниці побачили в його паспорті позначку про відвідання Ірану і затримали його.

Як стверджує політик, в його дипломатичний паспорт також зазначено, що він був прем'єр-міністром Норвегії, яка є союзником США. Попри це, його помістили в кімнату разом з мандрівниками з Близького Сходу і Африки, де він провів 40 хвилин, а потім ще 20 хвилин відповідав на питання про поїздку до Ірану у 2014 році.

Бунневік пояснив, що очолює правозахисну організацію Center Oslo, у у 2014 році і році відвідував Іран з метою участі в конференції з прав людини.

У той же час, на його думку, підвищена увага спецслужб пов'язано не з забороною президента США Дональда Трампа на в'їзд мігрантів з мусульманських країн, а з законом, який прийняв ще Барак Обама в 2015 році на хвилі терористичних атак у Каліфорнії і Парижі.

Відповідно до цього закону щодо громадян з 38 країн, з якими США мають безвізовий режим (включаючи Норвегію), діють спеціальні обмеження, якщо вони побували в Ірані, Іраку, Судані, Сирії, Лівії, Сомалі та Ємені. Однак ті, хто відвідував ці країни від імені міжнародних або регіональних організацій, під ці обмеження не підпадають.

Нагадаємо, сьогодні, 3 лютого, в рамках боротьби з тероризмом США розширили санкції проти Ірану.

За матеріалами: Newsru.ua