RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мати загиблого бійця АТО виграла суд проти Росії

Мати військового Ярослава Костишина, який загинув в зоні АТО в березні 2014 року, виграла суд проти Росії.

Рішення про стягнення з держави-агресора суми еквівалентної 60 тисячам євро на користь Марії Костишин 7 лютого прийняв Івано-Франківський міський суд, повідомляє ТСН.

Щоб змусити російську владу виплатити кошти необхідно виграти ще кілька судів вищих інстанцій, а потім звернутися до Європейського суду з прав людини.

Інший шлях, за словами матері бійця, ще складніше. Рішення суду треба передати Державній виконавчій службі, яка може заарештувати рахунки або майно російських компаній на території України, продати його, а з виручених коштів виплатити компенсацію.

За словами адвоката Андрія Турія, позивач може стягнути кошти не тільки на території України, а й за кордоном у разі наявності договору про правову допомогу між Україною і державою, в якому знаходиться майно боржника - РФ.

"Є добре відома аналогія зі справою ЮКОСа. У цій справі Франція і деякі інші держави заарештували майно і рахунки РФ, що знаходяться на їх території", - зазначив адвокат.

Варто відзначити, що раніше подібний суд виграла вдова загиблого військовослужбовця, яка разом з неповнолітніми дітьми повинна отримати від Росії як відшкодування збитку 189 тисяч євро.

Втім, Росія ігнорує рішення українських судів.

Нагадаємо, раніше Україна подала до Міжнародного суду ООН у Гаазі позов до Росії, яка звинувачується в тероризмі і дискримінації українських громадян на території нашої країни.