RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Експерт вказав на проблеми з бойовою підготовкою строковиків ВСУ

Рівень бойової підготовки солдатів строкової служби Збройних сил України можна оцінити як нульовий. Про це у коментарі "Апострофу" заявив Олег Жданов, військовий експерт.

За його словами, солдати строкової служби виконують в армії функцію безкоштовної робочої сили з підтримки життєдіяльності ЗСУ.

"Фактично це обслуга. Рівень бойової підготовки строковика можна оцінити, як нульовий. Ще в радянській армії був такий вираз: "через день на ремінь". Тобто солдат не вилазить з нарядів - сьогодні змінюється, а завтра знову заступає і так всі 18 місяців . Єдине, що він робить, це раз на місяць стріляє з автомата", - заявив Жданов.

На його думку, змінити ситуацію могла б корінна перебудова системи забезпечення ЗСУ. Йдеться про передачу всього господарського забезпечення армії приватним компаніям, яких має визначити Міністерство оборони за допомогою тендерів.

"Тоді солдати реально зможуть займатися військовою підготовкою, а не будувати дачі", - зазначив Жданов.

Однак, за його словами, все впирається в питання фінансування армії, забезпечити належний рівень якого не представляється можливим навіть у довгостроковій перспективі. "У нас необхідність набирати строковиків буде зберігатися вічно, тому що питання переходу на контрактну армію - це питання грошей", - підсумував експерт.

Нагадаємо, 25 лютого президент України Петро Порошенко підписав указ про строки призову на військову службу в 2017 році.