Глава Нацгвардії відверто розповів, як після Майдану бійці відмовлялися виконувати накази

Бійці полку Внутрішніх військ МВС України перед відправкою до Харкова в квітні 2014 роки для звільнення будівлі обласної державної адміністрації, яка була захоплена проросійськими активістами та "титушками" з РФ, відмовлялися виконувати накази.

Про це розповів в інтерв'ю "Апострофу" командувач Національною гвардією України, генерал-лейтенант Юрій Аллеров.

За його словами, особовий склад "Ягуара" був незадоволений затриманням двох бійців за знущання над майбутнім депутатом Михайлом Гаврилюком на Майдані, а також тим негативом, яке йшов від суспільства щодо спецназу МВС після розстрілу активістів Євромайдані.

"І саме цей полк тоді, в квітні, пішов на Харків, коли там виникла серйозна загроза.

Якщо чесно, командир полку мені напередодні виходу подзвонив, десь о 10 годині вечора - і сказав: "Полк мені не підпорядковується"... Я тоді стрибнув у машину, зі Львова лечу в Калинівку, під Вінницю... Приїжджаю - а полк стоїть на плацу. Друга година ночі. І я починаю з ними розмовляти.

Вони відмовлялися виконувати накази взагалі: виїжджати кудись, робити щось", - згадує Аллер.

"Вони на той момент ні на гріш не довіряли керівництву країни, відомства. Питали: "А що завтра? Ми вже раз виконували наказ - і за це сьогодні нас і наші сім'ї паплюжать. Що буде, якщо ми підемо виконувати цей наказ?". А у них же навіть зброї не було на Майдані", - зазначив глава Нацгвардії.

За його словами, він намагався донести бійцям спецназу, що накази повинні виконуватися: "Хто не готовий - будь ласка, крок вперед, і по-іншому будемо розмовляти. Зрештою, мені вдалося їх переконати, я зміг пояснити їм, що будемо робити. правда, для цього довелося взяти на себе певні зобов'язання. зокрема, я пообіцяв, що з ними буду".

Після цього, Аллерову, за його словами довелося ще близько півтори години говорити з сім'ями бійців спецпідрозділу, які зібралися на КПП і не випускали "Ягуар" за межі частини.

Читайте також повний текст інтерв'ю Юрія Аллерова "Апострофу" "Перед війною головною метою Росії були не Донецьк і Луганськ, а інше місто - глава Нацгвардії".