RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Мовне питання в Україні: український журналіст, який працює в Росії, помітив цікаву тенденцію

Незважаючи на те, що Київ є двомовним містом, в ньому зростає кількість людей, які користуються українською мовою.

Про це написав український журналіст, який працює У Росії, Роман Цимбалюк на своїй сторінці в Facebook.

"Зараз в Україні в цілому і в Києві зокрема все більше і більше говорять українською. Кажуть на вулицях, у чергах, в магазинах і кінотеатрах. Скрізь чути українську мову. Українська мова стає все більш і більш популярною у побутовому спілкуванні", - заявив журналіст.

За його словами, у Києві, коли він звертався до російськомовних українською мовою, вони миттєво і без проблем відповідали українською.

"Україна багато в чому залишилася двомовною. І нікого не лінчують з цього приводу. Але відбулися колосальні зміни. Мови стало дійсно більше. З української мови на російську також люди переходять без проблем, коли знають, що людина не вловлює все, оскільки приїхала наприклад з РФ. Ніякого дискомфорту це не викликає ", - зазначив Цимбалюк.

За його словами, саме мовна толерантність українців дала російським експертам підстави говорити про "виключно російськомовну України", що стало однією з причин російської військової агресії.

Він також підкреслив, що ті, хто говорять про "один народ" і "спільну культуру", ніколи не говорять про "одну мова" - у формулі "один" і "загальний" немає місця українській мові.

"Будь-який мало-мальськи грамотна людина поважає і знає українську мову і її буде ставати все більше і більше. Це елемент опору вторгненню. Внутрішньоукраїнська дискусія щодо мовного питання закінчилася з моменту перетину держкордону російськими окупантами у Криму", - підсумував Цимбалюк. .

Нагадаємо, раніше американський політолог, який спеціалізується на Росії і пострадянському просторі, Пол Гобл в інтерв'ю "Апострофу" закликав українців не відмовлятися від російської мови.