Висока смертність на дорогах України: пішоходам дали пораду, як вести себе на трасах

Смертність серед пішоходів, особливо уздовж швидкісних трас можна знизити, якщо зобов'язати їх носити у темний час доби світловідбиваючі жилети.

Таку думку висловив президент Асоціації безпеки дорожнього руху Михайло Берлін в інтерв'ю "Апострофу".

За його словами, біля швидкісних трас люди ходять без жилетів, а водії розвивають величезні швидкості, що в підсумку призводить до високої смертності.

"Наприклад, в Ізраїлі на законодавчому рівні закріплено, що в машині має бути не менше 2 світловідбивних жилетів. Коли я хотів вийти на трасі з машини, мені сказали: "Не виходь, одягни спочатку жилет, виходь у жилеті, бо саме тебе оштрафують, не водія, а тебе, пасажира, оштрафує поліція", - розповів експерт.

Він також зазначив, що у всіх країнах Європи є закон про те, що школярі повинні носити одяг зі світловідбиваючими елементами, а в Україні цього немає.

Берлін додав, що ще один спосіб знизити смертність на дорогах - це підвищення інформованості населення про те, як поводити себе вести на дорозі: "Це теж окреме завдання, яким потрібно займатися і у школі, і з молоддю. Цими напрямками потрібно займатися весь час. це називається інформаційно-пропагандистські кампанії".

Берлін також нагадав, що в Америці, взагалі не видають дитину з пологового будинку, поки ти не приїдеш з таким пристроєм, типу кошики, в яку кладуть дитину, а в "Жигулях" взагалі немає можливості встановлювати дитячі крісла.

"Ось бачите, скільки проблем, які не вирішуються. Тому ми маємо таке катастрофічне зростання рівня смертності і травматизму, який вибиває, я знову підкреслю, працездатне населення", - підсумував експерт.

Читайте також повний текст інтерв'ю Михайла Берліна "На дорогах буде більше смертей, ніж в АТО, поки влада не зрозуміє одну проблему - експерт з безпеки".