RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

ЗМІ через п'ять місяців повідомили про смерть головного героя Холодної війни

19 травня 2017 року у підмосковному Фрязіно помер Станіслав Петров, який 26 вересня 1983 врятував світ від ядерної війни.

Про це повідомило BBC.

Про смерть колишнього радянського офіцера стало відомо тільки зараз, коли німецький друг покійного Карл Шумахер подзвонив Петрову щоб привітати його з Днем народження. Родичі колишнього підполковника повідомили Карлу, що його друг помер ще в травні, про що тоді не дізналися ЗМІ.

26 вересня 1983 року супутникова система безпеки вивела Петрову оповіщення про запуск балістичних ракет з боку США. Станіслав мав всі підстави передати цю інформацію далі для виклику ракетного удару в бік США, але, він прийняв рішення не повідомляти про це нікому.

У своєму рішенні він грунтувався на тому, що передбачуваний пуск ракет, за даними супутників, стався з однієї точки, і було випущено всього кілька "боєголовок". Розслідування інциденту пізніше показало, що супутник дійсно прийняв за пуск американської ракети світло сонячних променів, що відбивалося від хмар.

У 2006 року в Нью-Йорку в Штаб-квартирі ООН Петрову була вручена спеціальна нагорода «Асоціації громадян світу»: кришталева статуетка «Рука, що тримає земну кулю» з вигравіруваним на ній написом «Людині, котра запобігла ядерній війні».

У 2013 році він став лауреатом Дрезденської премії, що присуджується за запобігання збройним конфліктам.

Раніше в мережі змоделювали втрати людства в можливій новій ядерній війні.