RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Ніякого сепаратизму не було: журналістка розповіла про штучне розпалювання проросійських настроїв в Криму

До російської окупації в Криму не було ні міжетнічних конфліктів, ні сепаратистських настроїв.

Про це розповіла "Апострофу" телеведуча і історик Гульнара Абдулаєва.

"Ніякого гноблення не було. Так, звичайно, кримські татари завжди боролися за своє право, щоб нарешті Верховна Рада України прийняла закон про статус корінного народу, тому що кримські татари - корінний народ Криму. Але ці моменти вирішувалися на політичному рівні, а в цілому народи абсолютно спокійно жили, спілкувалися між собою, проводили культурні заходи. Не було ніяких зіткнень", - розповіла вона.

Абдулаєва зазначає, що саме російське вторгнення призвело до виникнення в Криму конфліктних ситуацій.

"І тут в один "прекрасний" момент в 2014 році трапилася окупація Кримського півострова. Сусіди, які буквально тиждень тому жили собі спокійно і дружно, виявилися ворогами один одному. Вони прекрасно розуміли, що проукраїнське населення в будь-якому випадку буде за Україну. А ті, кому важливо було якесь миттєве збагачення, пішли за Росією", - описала момент вторгнення вона.

У той же час, до окупації, сепаратизм на півострові підживлювався спеціально завезеними росіянами, заявила Абдулаєва.

"Було дуже багато завезених росіян, які займалися пропагандою серед місцевого населення. Але це ми вже згодом дізналися. Це все штучно було зроблено", - розповіла історик.

У той же час, за словами нашої співрозмовниці, ті жителі, які підтримали анексію Криму, вже давно розчарувалися в тому, що відбулось, оскільки для них Росія була "красивою картинкою" з телевізора.

"Ті самі кримчани, які бігли на" референдум ", які були за Росію, сьогодні говорять: "Ми не ту Росію хотіли. Ми хотіли ту Росію, яку бачили по телевізору, яку нам обіцяли"", - описала розчарування кримчан Абдулаєва.

Детальніше про кримських татар і майбутнє повернення півострова читайте в інтерв'ю Гульнари Абдулаєвої "Апострофу" "Рейтинг Путіна в Криму впав, люди згадують, як добре жили в Україні".