RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Можна знову стати сателітом Росії: Портников різко висловився про конфлікти України з сусідами

Конфлікти держав з сусідами є звичайною практикою, а для України безконфліктне оточення можливо лише при перетворенні на сателіта Росії.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" сказав український журналіст Віталій Портников.

"Якщо ми хочемо жити в безконфліктному світі, нам треба повертатися в 2013 рік, бути російським сателітом, мати не історичну пам'ять, а радянську версію історії, і не звертати жодної уваги на українську мову. "Яка різниця?" – як кажуть носії колоніального мислення в нашій країні. Тоді не буде ніякого значення, якою мовою там розмовляє угорець в місті Берегово чи румун в місті Герца. Нехай вони розмовляють російською мовою, а на угорському навчаються і їдуть собі в Угорщину. І тоді все буде добре", - зазначив журналіст.

Зокрема, він навів кілька прикладів конфліктів між сусідніми державами.

"Ось конфлікт між США і Мексикою вам подобається? Напевно не подобається. Але він є, це норма. Конфлікт між США і Канадою з приводу зони вільної торгівлі вам подобається? Ось конфлікти, які є між європейськими країнами, скажімо, між Грецією і Туреччиною. Греція вже кілька разів блокувала вступ Туреччини навіть не в Європейський союз, а переговори про вступ до Європейського союзу, маючи на увазі проблему Кіпру, яка досі не вирішена. І ця проблема дуже схожа на проблему "ДНР" і "ЛНР" або на інші пострадянські конфлікти", - сказав Портніков.

Також він вказав на конфлікти між сусідами нашої країни і підкреслив, що Україні не потрібно бояться подібного розвитку ситуації.

"У Польщі з Білоруссю немає ніякого конфлікту з приводу історичної пам'яті, а у Польщі з Литвою ці конфлікти тривають з 1991 року, з часу виникнення незалежної Литви. Різні погляди Польщі і Литви на історію Речі Посполитої і Великого князівства Литовського, на історію корони і Великого князівства Литовського, на Люблінську унію, на міжвоєнний період, коли частина території Литви з її столицею Вільнюсом була окупована Польщею і вважалася невід'ємною частиною польської держави, що не визнавалося Литвою і великою частиною міжнародного співтовариства. Але для поляків це була Польща. І досі можна побачити довоєнні мапи Польщі з Вільнюсом, і ніхто вам не скаже, що це була окупована територія. Хоча литовці з 1920 року чекали визволення цієї території. І знаєте, як вони отримали Вільнюс назад? У 1939 році, коли польська держава була знищена гітлерівцями і Радянським Союзом, Сталін віддав Вільнюс Литві, тому що він говорив, що він не належить Радянському Союзу, що це невід'ємна частина території Литви. Він потім окупував Литву в 1940 році вже разом з Вільнюсом. Очевидно, що це різні трактування історії, абсолютно різні. Але це не заважає тому, що Польща і Литва разом у Європейському союзі, в НАТО, що вони будуть продовжувати сперечатися з приводу цієї литовсько-польській історії ще довгі десятиліття, як і українські історики з польськими істориками. Це норма цивілізованого життя. Українці просто бояться світу, тому що вони весь час жили на якомусь колоніальному хуторі. Треба перестати боятися", - підкреслив журналіст.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "В нас неймовірне вікно можливостей, але Україна все ще може стати колонією Росії - Віталій Портников".