RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Які в України шанси вступити в ЄС: в Європі дали оцінку

Віце-президент міжнародної неурядової організації "Україна в Європі" (Париж) Володимир Посельський заявив, що на даний момент Європейський Союз перебуває в кризі.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Навіть якщо ми говоримо про обіцянку членства балканським країнам, вони щороку повторюються. Зараз Болгарія головуватиме в ЄС, і поставила одним зі своїх пріоритетів прискорення процесу набуття членства балканськими країнами. Тепер мова йде про Сербію і Чорногорію. Чорногорія вже давно веде переговори, і ЄС зараз хоче прирівняти її до Сербії, чим чорногорці незадоволені. А про інші країни ми взагалі зараз не говоримо, хоча всім їм пообіцяли, що колись вони отримають членство", - заявив Посельський.

У той же час віце-президент міжнародної неурядової організації вважає, що європейці не хочуть подальшого розширення.

"Питання Brexit, економічної кризи, ослаблення європейських позицій - європейці давно вже вважають, що не хочуть подальшого розширення. І ви знаєте, що з точки зору процедури потрібно одностайність. Це їх право: вони тепер не хочуть приймати в свою сім'ю нових членів, тому що, на жаль, ЄС не готовий до цього - йому б переварити можливі розширення на балканські країни в перспективі, умовно, 2025 року".

З іншого боку, зазначає він, Україна з точки зору європейського законодавства завжди має право подати заявку на членство, хоч завтра.

"Європейці також мають право нам в ньому відмовити. Ми не можемо нав'язати себе комусь. Туреччини пообіцяли коли-небудь її прийняти в ЄС, і вона і далі перебуває у важкій ситуації. Визнання перспективи членства - це більше символічне питання. А в практичному сенсі нам ніхто не заважає подати заявку хоч завтра. Але вона напевно буде відкинута, бо ми реально критеріям не відповідаємо", - додав Посельський.

Читайте докладніше в інтерв'ю Володимира Посельського "Апострофу": "Є загроза, що Європа застосує "ядерну зброю" проти України".