RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

В Україні пояснили, чим унікальний і важливий новий ракетний комплекс "Грім-2"

Український ракетний комплекс "Грім-2", випробування якого нещодавно почалися, є зброєю з повним циклом виробництва всіх компонентів, включаючи тверде ракетне паливо.

Про це розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець в інтерв'ю "Апострофу".

"Паливо, система наведення - це ключове. А все інше - це, скажімо так, машина, яка доповнює цю складову. Тобто створення власного циклу з виробництва ракетного озброєння з урахуванням власного палива - це те, що забезпечує нам підвищення потенціалу і за всіма іншим зразкам озброєнь, де є тверде паливо, яке потрібно міняти на своє. Адже термін використання палива в різних ракетах - до 15 років. Зараз у нас все ракети - зенітні ракети, ракети ППО, авіаційні - потрібно переоснащувати на інше паливо, щоб забезпечити їх використання Збройними силами. Так що питання щодо Росії - це скоріше їхня нервова реакція на те, що в Україні здійснюються заходи, пов'язані з реальним підвищенням боєздатності оборонної промисловості, відповідно - з поступовим підвищенням боєздатності української армії", - розповів директор інформаційно-консалтингової компанії.

Згурець зазначає, що в Росії виникла певна істерія через це комплексу.

"Там вже почалися розмови, що ця зброя може вдарити по РФ. Зокрема, вони говорять, що цією зброєю можуть бути нанесені удари по Керченському мосту, яким Росія хоче з'єднати свою материкову частину з окупованих Кримом. Я не знаю, звідки беруться ці розмови. Це не зовсім так. насправді мова йде про завершення певних етапів робіт, пов'язаних зі створенням комплексу для інозамовниками. Це тривалий процес, який пов'язаний з певними технологічними перешкодами і завданнями, які українська сторона вирішує. Таки е комплекси створюються протягом 7-10 років. Якби українська влада фінансувала цей проект з тих пір, коли він був початий, а цим проектом не менше 12 років в різних версіях, то це зброя вже була б. І воно дійсно було б здатне виконувати ті завдання, про які ви говорите", - підкреслив експерт.

"Під час початку війни ми вирішували ці завдання за рахунок комплексів" Точка "з усіма ризиками застосування, пов'язаними з тим, що цей комплекс мав купу технічних проблем. І не тільки з точністю, але і з тим, що не всі ракети долітали до цілей, тому, що вони вже були старими, а їх ресурс не подовжувався. До виконання бойових завдань комплекс "Грім-2" приступить після закупівлі Збройними силами, після відпрацювання їх можливостей. Тільки після цього він потрапить на озброєння першої ракетної або іншої бригади. І тоді вже можна буде говорити про використання його в якості бойового засобу. До цього всі розмови про використання комплексу "Грім-2" як засобу боротьби в поточному конфлікті можна сприймати як провокаційні речі, які можуть створювати певне враження, що Україна намагається використовувати щось дуже потужне в бойовому конфлікті, а техніка використання незрозуміла. Це коли ви говорите про мости та інші речі", - резюмував Згурець.

Докладніше про випробування гучного ракетного комплексу читайте в інтерв'ю Сергія Згурця "Апострофу": Українська армія чекає нова потужна зброя: важливі деталі.