В Україні обіцяють розширити права ЛГБТ-пар: стало відомо, про що йде мова

В Україні обговорюється питання реалізації Нацстратегії з прав людини, в рамках якої повинні бути легалізовані цивільні партнерства, що на ділі дозволить ЛГБТ-парам врегулювати свої відносини.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Згідно з українським законодавством, різностатева пара, яка проживає фактичним шлюбом без реєстрації в РАГСі, мають рівні права на спільно придбане майно. При цьому права одностатевих пар не регулюються.

"Зараз всі одностатеві пари в Україні з точки зору закону - абсолютно чужі люди. У них немає жодних економічних і соціальних прав. Наприклад, люди не можуть взяти спільний кредит, оформити іпотеку, купити сімейну страховку, люди не можуть не переживати, що, якщо з одним із партнерів щось трапиться, інший не отримає ніякого майна партнера. Якщо один з партнерів потрапить, наприклад, в реанімацію, то зараз інший партнер просто так - без хабара або вигаданих історій - не може потрапити до нього в лікарню, а тим більше не може приймати якісь рішення, якщо раптом один із партнерів без свідомості. Знову ж таки, це право не свідчити проти партнера в суді, яке є в гетеросексуальних пар. Для більшості людей в Україні це не має ніякого впливу на їх життя. Тут історія про те, що невелика частина людей в країні зможе врегулювати свої відносини", - розповів PR-менеджер "КиївПрайд" Тимур Левчук.

Відзначимо, що варто розрізняти поняття громадянського партнерства і одностатевого шлюбу і мова про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні не йде.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": В Україні обіцяють легалізувати одностатеві пари: що з цього вийде.