RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Є шанси на успіх: на Заході розповіли про сильні і слабкі сторони України

Україна має всі можливості для досягнення успіху і розвитку, але суспільству не вистачає довіри до влади.

Про це "Апострофу" розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні Мартін Хаґстрьом.

Він зазначає, що в Україні дуже активне і сильне громадянське суспільство і така тенденція помітна не тільки в столиці, але і в регіонах.

"У цьому сила України. Я багато подорожував по Україні і поки не побував лише в двох областях - Чернівецькій і Сумській. Я побував у більшій кількості регіонів тут, ніж у Швеції. У Донецькій та Луганській областях (на територіях, підконтрольних уряду) я зустрічався з багатьма активними людьми, які відкрили маленькі кав'ярні, які організовують тимчасові притулки для літніх людей. Їх приклад дає надію, вони дійсно хочуть змін і багато роблять на місцях", - розповідає Хаґстрьом.

В даному контексті він також вказує на можливості, які є у країни і дозволять їй стрімко розвиватися.

"Україна - велика і багата ресурсами країна, тут значний внутрішній ринок. Крім того, ви маєте доступ до європейських ринків у рамках Угоди про асоціацію. Немає причин, які б закрили вам дорогу до успіху. Але для цього, звичайно, потрібно продовжувати реформи, наприклад, в антикорупційній і судовій системах. Інвестори повинні бути більш ніж упевнені, що їхні гроші захищені, що тут панує верховенство права", - говорить дипломат.

При цьому одним з основних викликів ля України Хаґстрьом називає брак довіри в суспільстві і конкретно недовіру до інститутів влади і уряду на всіх рівнях.

"Мене це вражає ще й тому, що Швеція знаходиться на іншому кінці цієї шкали - у нас дуже високий рівень довіри в суспільстві до державних інституцій. І це сприяє, серед іншого, нашому економічному розвитку", - пояснює дипломат, додаючи, що його співгромадяни впевнені в допомоги держави.

"Побудова довіри - тривалий процес, ви не можете зробити це за один день. Швеції вдалося цього досягти завдяки прозорості урядових інститутів і політиків, незалежним ЗМІ, а також принципу відкритості інформації, коли чиновники розуміють, що все, що вони роблять, відкрито для громадян", - резюмує Хаґстрьом.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Є те, що вразило мене в Україні, в цьому її сила - посол Швеції.