RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

​Пил в очі і профанація: в Україні оцінили "унікальну" зброю бойовиків ДНР

Зброя, яку "виробляють" самі бойовики неефективна і малопридатна для бойових дій.

Про це "Апострофу" розповіли військові експерти.

Після того, як Держдеп США дозволив продавати Україні снайперські гвинтівки Barrett, в ДНР придумали свою "відповідь Чемберлену" - антіснайперскую гвинтівку "Дончанка", зроблену з 14,5 мм протитанкової рушниці ПТРД 1941 року випуску, але з 12,7 мм стволом від кулемета "Утес".

"Дончанка" - це зброя, Її бойові можливості сумнівні, тому що ствол від кулемета не призначений для снайперської стрільби, а "рідний" ПТРД вцілому сам по собі не дуже точний. Плюс - це однозарядна система, а сучасні гвинтівки багатозарядні. Та й снайперський приціл до неї важко прикрутити, тому що віддача велика. Але для знищення автотранспорту і легкоброньованих цілей на відстані до 500 м придатне цілком", - пояснив "Апострофу" військовий оглядач Денис Попович.

Ще одним ноу-хау терористів стала гвинтівка "Сепаратист" (сама великокаліберна в світі снайперську гвинтівку, - як вони її самі називають) під боєприпас калібром 23 мм. Гвинтівка вийшла розміром з невеликого поні, відповідно, ефективно працювати з такою зброєю в умовах бойових дій вкрай складно.

"Вона дуже громіздка, важка, для снайперської стрільби малопридатна, тому що для цього потрібна скритність. Ну, і вести прицільну стрільбу з 23 мм безглуздо, тому що такий калібр призначений, наприклад, для зенітних знарядь. Тому якщо "Дончанка" - хоч щось, то "Сепаратист" - чиста пропаганда. Це не снайперська гвинтівка, це 23 мм гармата", - підкреслює Попович.

За словами головного редактора сайту "Інформаційний опір" Юрія Каріна, така зброя - це повна профанація і пил в очі.

"Все це з тієї ж історії про перефарбованих трамваях, які презентували як розробки так званих ЛНР/ДНР", - заявляє експерт.

Втім, Захарченко не сумує: лідер бойовиків незабаром пообіцяв налагодити випуск бойових безпілотників.

Читайте докладніше в статті "Апострофа": Чайник-бомба і гігантська гвинтівка: що виробляють окупанти на Донбасі.