Український священик розповів про забобони в Яблучний спас і що робити в це свято

19 серпня православні та греко-католики відзначають Свято Преображення Господнього, який в народі називають Яблучним Спасом або Другим Спасом.

Які міфи і забобони існують щодо цього свята розповів "Апострофу" священнослужитель, ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко.

"Насправді навколо цього свята є чимало традицій і забобонів. У традиціях немає нічого поганого, просто їх треба наповнювати сенсами. Серед них є те, що називають наївним благочестям, де немає високого польоту богослов’я, але є щирість, і її теж не треба втрачати. Ми всі полюбляємо наївне мистецтво, наприклад, картини Марії Примаченко. Ми бачимо в ньому цю щирість", - поділився священик.

На Преображення існує певна традиція для жінок, які втратили дітей (а в сучаснішому світі це пов’язано ще й з абортами): не їсти до Другого Спасу, наприклад, яблука чи виноград, або ж іще щось.

Тобто, за словами святого отця, таким чином, постом, нагадувати собі про втрату чи скоєний гріх.

"У цьому наївному прагненні є величезний глибокий сенс: людина не забуває про біду, яка з нею сталася, і обирає для себе певним самообмеженням шлях посту. Більше того, Преображення припадає на Успенський піст, і це час, коли ми всі постуємо. Це також піст, у який ми маємо думати і про наш перехід у вічність. Тож, гадаю, пісні практики, які існують довкола Преображення, мають сенс тоді, коли ми їх ним наповнили: ми не беремо яблуко не тому, що воно гниє при дорозі, а тому, що робимо це заради чогось. Можливо, ті фрукти треба вчасно зібрати й передати до дитячого будинку або ж нагодувати сусідів, відвідати родичів і так далі. Уся наша релігійність, традиції повинні мати вихід в реальність і добрі справи", - підсумував Коваленко.

Читайте докладніше в статті "Апострофа": Яблучний спас в Україні потрібно скасувати - священик.