RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Проблеми зі "швидкою допомогою" в Україні: коли можна викликати лікарів за новими правилами

В Україні зібралися внести уточнення до списку причин, за якими швидка допомога зобов'язана виїжджати до хворого.

Цей список міститься в наказі Міністерства охорони здоров'я №370, опублікованому в 2009 році.

Згідно з ним, швидка зобов'язана приїжджати до пацієнтів з таких причин: ссудоми, раптові розлади дихання або біль у грудній клітці, різкі болі в животі, головні болі, що супроводжуються нудотою, різке порушення мови і слабкість в кінцівках, кровотечі і блювання кров'ю, гострі отруєння, порушення станів вагітності, гіпертермічний синдром, анафілактичний шок, тепловий удар або переохолодження, укуси тварин і змій, переломи, опіки, травми голови, важкі забої, асфіксії. Крім того, бригада швидкої повинна приїхати на місце нещасного випадку або надзвичайної ситуації.

Також в документі є пункт, який трактується неоднозначно. Звучить він так: "інші стани, які загрожують життю і здоров'ю людини". Визначити, що загрожує життю і здоров'ю пацієнта, а що ні, повинен диспетчер на іншому кінці дроту.

У МОЗ вирішили переломити тенденцію, переломити тенденцію, коли швидка допомога сприймається людьми як служба таксі або служба "виїзних сімейних лікарів", а не медичного підрозділу, який зобов'язаний надавати допомогу при загрозі для життя людини. Тому до наказу вирішили внести зміни і оновити перелік випадків, коли швидка допомога має приїхати на виклик. Майже всі пункти зі старих правил збереглися, але отримали уточнення, принципово змінюють суть питання.

Наприклад, якщо зараз швидку можна викликати при гіпертермічному синдромі (різке підвищення температури тіла), то за новими алгоритмами лікарі швидкої приїдуть додому до пацієнта при температурі від 39 і вище, та й то тільки в тому випадку, якщо жарознижуючі препарати не подіяли. Крім того, зараз швидку можна викликати при будь-яких видах переломів, ударів, травмах голови. В майбутньому це можна буде зробити тільки при травмах, які загрожують життю людини.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Ні швидкої, ні лікарів: чому медики в Україні не поспішають на виклики до пацієнтів.