​Вивчити мову Бандери: Фаріон влаштувала скандал, обізвавши українців дебілами

Колишній народний депутат від фракції "Свобода" і борець за українську мову Ірина Фаріон виступила проти того, щоб нацменшини використовували в освітніх тестах рідні мови.

Про це вона заявила на публічному виступі в Білій Церкві, передає "Обозреватель".

Фаріон також розкритикувала Закон про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670д), заявивши, що він "в кожної третьої статті заводить в юридичне поле чужу мову".

"Львів'янин Коля Княжицький сказав, що в тих поправках, які вони ввели, забороняється тестуватися мовами нацменшин з цього закону, але аж в 2025 році. Виявляється, їм потрібно ще 7 років, щоб вони вивчили українську мову. 27 років їм було мало!" - обурилася Фаріон.

Вона при цьому обізвала українців, які не знають української мови "дебілами".

"Їм потрібно 7 років, щоб вивчити мову Степана Бандери, мова Тараса Шевченка, мова Ліни Костенко. Чи потрібно нам стільки дебілів в країні? Нехай беруть той паспорт, який їм дали угорці, і "пиляють" в Угорщину! У чому справа? Чому я повинна їх годувати і давати гроші на школу з угорською, румунською, московським і польською мовами навчання?" - заявила вона.

Як повідомляв "Апостроф", Фаріон назвала російськомовних українців розумово відсталими і заявила, що саме вони є найбільшою проблемою України.