RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Більшість українців впевнені, що держава рухається у невірному напрямку - опитування

78% українців вважають, що сьогодні країна розвивається в неправильному напрямку, при цьому лише 12% вважають курс країни правильним, а 11% не змогли однозначно відповісти на це питання.

Такими є дані дослідження, проведеного спільно Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), Центром Разумкова і Соціологічною групою "Рейтинг" у період з 19 жовтня по 2 листопада 2018 року. Вибірка опитування склала 10 тис респондентів у всіх областях України віком від 18 років (без урахування окупованих територій), похибка - не більше 1%.

Варто відзначити, що на місцевому рівні ситуація виглядає дещо краще - 64% вважають неправильним напрямок розвитку області, а 17% підтримують. При цьому 58% опитаних негативно оцінюють стан справ у населеному пункті, де проживають, а 26% - позитивно.

Серед головних загроз для країни опитані назвали економічний занепад (59%), масовий виїзд українців з країни (51%). При цьому девальвацію національної валюти, погіршення демографічної ситуації, розвал країни, збільшення рівня злочинності та погіршення здоров'я нації вважають загрозами від 32% до 39% опитаних. Цікаво, що можливу повномасштабну війну з Росією вважають загрозою близько чверті опитаних.

Проте, 64% респондентів вважають, що мир - це те, чого сьогодні найбільш не вистачає країні. 41% вважають, що Україні не вистачає стабільності, 40% - близько, 35-36% достатку і розвитку, 27% - єдності і справедливості.

66% опитаних назвали війну на Сході країни головною проблемою України, на другому місці взяточніство і корупція у владі - 43%. Характерно, що в особистому вимірі тенденції інші. Так, 59% респондентів вважають, що їх головна особиста проблема - підвищення тарифів, 52% - низький рівень зарплат і пенсій, 42% - підвищення цін на основні товари.

Коментуючи "Апострофу" триваючу негативну тенденцію ставлення до курсу, яким рухається держава, заступник директора КМІС Антон Грушецький зазначив, що настільки критичні результати не рідкість серед демократичних країн.

"Звичайно ж, це багато в чому залежить від країни. В останні роки в усьому світі критичне відношення до дій своєї влади, крім авторитарних країн. У таких країнах, як Росія, з підконтрольними ЗМІ, безконтрольно-підконтрольними, звичайно ж, можна очікувати "всенародної любові" до свого диктатора, керівника. А в демократичних країнах, звичайно ж, відбувається певна фрагментація", - зазначив Грушецький.

Що стосується причин негативного ставлення людей до дій влади, соціолог зазначив, що для цього є ряд як об'єктивних, так і суб'єктивних передумов.

"З одного боку є ряд об'єктивних економічних проблем, корупція, війна. З іншого - недостатня комунікація між владою і населенням для донесення того, що було хорошого зроблено ... І третій фактор - це, напевно, нетерпіння населення України. Тому що є завищений рівень очікувань і занижений термін їх виконання. У нас кожен президент отримує кредит довіри, який протягом року різко зменшується ", - зазначив заступник директора КМІС.

Як повідомляв "Апостроф", соціологи оприлюднили дані, згідно з якими Юлія Тимошенко вдвічі випереджає конкурентів в президентських рейтингах.