Помер знаменитий радянський вчений, який хотів перемогти старість

Відомий радіобіолог, генетик, геронтолог і критик радянської системи Жорес Медведєв помер в Лондоні у віці 93 років.

Про це повідомляє BBC.

Його батько, армійський політпрацівник, був репресований під час Великого терору і помер в колимських таборах. Батьки, переконані комуністи, назвали сина на честь лівого французького політика Жана Жореса.

Розбіжності Медведєва з радянською державою почалися з його критики лисенківщини. До початку 1960-х років псевдонаукові ідеї звеличення Сталіним "народного академіка" Трохима Лисенка були відкинуті, а генетика відновлена в правах, але прагнення публічно ворушити минуле не віталося.

У травні 1970 року вчений був підданий примусовому психіатричному лікуванню в Калузькій спецлікарні, але через три тижні звільнений після протестів академіків Андрія Сахарова і Петра Капіци, письменників Олександра Твардовського, Володимира Дудінцева, Веніаміна Каверіна, Володимира Тендрякова і інших. Це розглядалося як значна перемога правозахисного руху.

У січні 1973 року Медведєв з сім'єю з дозволу влади виїхав на річне стажування в відділ генетики Національного інституту медичних досліджень у Лондоні, а в серпні того ж року був позбавлений радянського громадянства. У 1990 році його повернув своїм указом Михайло Горбачов.

Завдяки Жоресу Медведєву Захід вперше дізнався подробиці засекречених в Радянському Союзі "недєлінську катастрофу" (вибуху ракети на Байконурі 24 жовтня 1960 року, в результаті якого загинули 74 людини, в тому числі командувач Ракетних військ Митрофан Недєлін) і Киштимскій ядерної аварії на уральському комбінаті "Маяк" 20 вересня 1957 року.

На відміну від більшості дисидентів, Жорес Медведєв, як і його брат-близнюк, відомий історик Рой Медведєв, залишився вірним марксизму в його ліберальної еврокоммуністіческой версії.

"Жорес вважав себе дисидентом не по всім питанням, а лише з проблем вільного розвитку науки", - говорив брат покійного.

Медведєв працював в лондонському Інституті медичних досліджень до 1992 року. За своє життя він опублікував близько 170 наукових робіт, з них 60 в Британії. Був членом багатьох наукових товариств, в тому числі Нью-Йоркської академії наук. Їздив в якості експерта в зону Чорнобильської катастрофи.

На завершальному етапі наукової кар'єри Жорес Медведєв захопився геронтології, розробив теорію старіння як результату накопичення помилок синтезу білків і нуклеїнових кислот, за яку в 1984 році отримав золоту медаль Американського геронтологічного суспільства.

За свої переконання отримав в ЗМІ прізвисько "Людина, яка хотіла перемогти старість".

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Москві у віці 96 років помер радянський і російський вчений українського походження Марк Кривошеєв.