RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Справа не тільки в церкві: експерт пояснив важливість дій Порошенко по становленню ПЦУ

Скандал навколо Ризького митрополита і глави Латвійської православної церкви Московського патріархату Олександра Кудряшова доводить, що президент Петро Порошенко мав рацію в питанні необхідності створення незалежної української церкви.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Олексій Голобуцький.

"Створення незалежної української церкви, яким так активно займається президент Порошенко, - це питання не тільки релігії, а й державної безпеки. Пару днів назад Латвія відкрила архіви КДБ, в яких містилася картотека агентів, резидентів і явочних квартир. Серед них опинився і Олександр Кудряшов, який нині очолює православну церкву Московського патріархату в Латвії", - написав Голобуцький.

За його словами, Олександра Кудряшова КДБ завербував ще в 1982 році. На думку політолога, навряд чи Кудряшова ставили перед вибором "стукати" або "отримати вишку" - швидше за все це була особиста ініціатива.

"В принципі, давно вже не секрет, що в СРСР церква стала фактично відділом КДБ, і священики справно і регулярно носили туди доноси на своїх прихожан. За чверть століття з розпаду Союзу ситуація не особливо змінилася - тепер ці ж священики ходять в російське ФСБ. Вони готові стукати будь-яким господарям: старим радянським або нинішнім російським. Мабуть, без цього жити вони просто не можуть", - вважає експерт.