Названа головна причина масових конфліктів в українських школах за участю батьків і вчителів

Причиною конфліктів між учителями і учнями з їх батьками в українських школах є в ігноруванні їх вирішення правовим шляхом.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа" Шкільні війни: хто винен у насильстві над вчителями.

За словами експертів, корінь проблеми криється в правовій складовій питання.

"Батьки просто не вірять, що звернення до адміністрації школи за фактом неправомірних дій щодо їх дітей принесе результати, і неправомірні дії припиняться. Тому такі випадки і відбуваються з причини повної недовіри батьків до сформованій системі", - пояснила співголова громадської організації "Батьки SOS" Альона Парфьонова.

За словами юриста Романа Бондаренка, який вже не один рік займається шкільними конфліктами, батьки приходять в школу, коли вривається терпець.

"Якби батьки бачили правові результати від скарг, заяв, і винних карали, тоді і питань не було б", - вважає він.

Більш того, батьківську агресію часто провокують самі педагоги і керівництво навчальних закладів.

"Спочатку вчитель ухиляється від врегулювання суперечок між дітьми, і коли конфлікт між дітьми досягає крайньої точки напруження, як правило, з'являється батько одного з дітей, який починає "розбиратися". На жаль, на рівні Міносвіти, позиція, що це погано і неправильно, в чіткому варіанті не прозвучало. Крім того, в контактах учитель-батько, занадто багато несправедливого: від збору фінансових коштів до впливу соціального статусу батьків", - зазначила експерт з прав дітей Людмила Волинець.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Росії учень мало не влаштував криваву бійню в школі.