Медреформа повинна бути скасована: Скоцик висловився про суди по Супрун

Кандидат в президенти України Віталій Скоцик назвав медичну реформу в Україні злочинною і розповів про вимирання через неї населення сіл і містечок. При цьому, за його словами, відповідальність за реформу лежить не тільки на в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, але і на уряді і президентові, які її підтримують.

Про це Віталій Скоцик заявив, коментуючи судові процеси по діяльності Супрун.

«Медична реформа може здаватися успішною лише з вікон київських будинків. Я проїхав Україну вздовж і впоперек – на місцях мільйони людей обурені тим, як «оптимізували» мережу медичних закладів. Вибір лікаря – це розкіш великих міст, а селяни мусять лікуватися у тих, до кого можуть доїхати на розбитих автобусах по знищених дорогах. Закривши масу фельдшерсько-акушерських пунктів, уряд відібрав у людей право на здорове життя», - вважає політик.

Він нагадав, що смертність в Україні перевищує народжуваність майже вдвічі, країна посідає друге місце в Європі за рівнем захворюваності на туберкульоз, «лідирує» за рівнем захворюваності на кір. Це і є показник успішності медичної реформи, - вважає політик.

«Досі взагалі не створено госпітальні округи в Сумський і Запорізький областях. В Івано-Франківський – із п’яти створено один, у Волинській, Чернівецькій, Одеській, Херсонській та Луганській подібна ситуація. Загалом, вважайте майже в третині країни не сформовано навіть округи», - підкреслив Віталій Скоцик.

Спроба сліпо копіювати іноземний досвіт у медицині також, на його думку, була провальною.

«Курс на телемедицину «обламався» через відсутність нормального інтернету в районах і селах, необізнаність людей із цими технологіями. Реформа не враховує величезну проблему доріг і транспорту в глибинці. В результаті чим менше там лікарів і чим далі самі лікарні – тим більше людей помиратимуть, не отримавши вчасної допомоги. Тобто реформування просто прискорило вимирання українців, яке й без того йде шаленими темпами. І за цей злочин проти народу, вчинений в.о. міністра охорони здоров'я Уляною Супрун, повинні понести відповідальність також уряд і Президент, які її підтримують!» - підкреслив Віталій Скоцик.

Він додав, що нинішня медична реформа може вважатися корисною лише з точки зору оптимізації закупівель медикаментів, яку експерти вважають прозорішою.