RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Відомий священик назвав найбільш важливі зміни в Україні після Майдану

Через 5 років після подій на Майдані можна відзначити ряд позитивних змін, незважаючи на те, що багато з вимог активістів виконати не вдалося.

Про це "Апострофу" розповів помічник митрополита Єдиної Помісної Церкви і священик Іван Сидор, який під час Євромайдану дзвонив у дзвони Михайлівського монастиря, скликаючи людей.

"Я не можу сказати, що все, за що стояв Майдан, виконано. Активісти з часом розійшлися, але часто ми можемо почути, що Майдан ще не закінчився: люди обіцяють в разі необхідності зібратися ще раз. І тепер ми всі розуміємо, що український народ став свідомим і може консолідуватися в будь-який момент. Багато задач дійсно не виконані, а й багато змінено в позитивну сторону", - сказав він.

До позитивних змін, на його думку, можна віднести той факт, що Україна після Майдану отримала потужну армію.

"Другим позитивним моментом хтось називає безвіз, але я, як духовна особа, хотів би відзначити той факт, що у нас з'явилася єдина церква. Це також заслуга Майдану. Після Майдану дозволили молитися в Софії Київській і її Трапезному храмі. Протягом 70 років на території заповідника Софія Київська молитва не звучала, а як раз після Майдану підняли питання, чому Софія духовно мертва. Української мови всюди стало більше: на телебаченні і радіо", - додав священик.

Сидор також підкреслив, що окрім того, була "проведена чітка межа" між Україною і Росією.

"Пам'ятаю, коли на святкування 1020-річчя Хрещення Русі в Україну, до Києва, приїжджав митрополит Кирило, тоді на сцені на Хрещатику він вимовив, що Україна, Росія і Білорусь - це єдина Русь. Він кілька разів це повторював, а в натовпі стояли люди з російськими прапорами. Хіба зараз таке можливо? Щоб хтось говорив, що це єдина Русь під російськими прапорами на Хрещатику. За десять років відбувся колосальний злам свідомості: що ми українці, і є інша країна - Росія. Прийшло розуміння, що ми не один народ і важко сказати, що братський, адже б ат ніколи не буде вбивати брата", - розповів він.

У той же час, помічник митрополита визнав, що проблема корупції як і раніше актуальна для України.

"Навіть церква закликала, що не можна займатися корупцією. У 2014 році синод УПЦ КП ухвалив, щоб корупціонерів не допускали до таїнства причастя. Але це вже історія, але я не сумніваюся, що і діючий предстоятель єдиної церкви буде проти цього явища, тому що саме корупція іноді є великим ворогом, ніж держава-агресор", - зазначив Сидор.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" Священик, який розбудив Київ під час Майдану: про перші жертви, виправдання вбивств і ворога України, більше ніж Росія.