Не думав, що дочекаюся: відомий журналіст вразив яскравим епізодом з Майдану

Відомий український журналіст і публіцист Віталій Портников розповів про два яскравих моменти, які він пережив на Євромайдані.

Своїми спогадами він поділився під час презентації своєї книги у Львові, передає "Збруч".

За його словами, Майдан асоціюється у нього з двома промовистими епізодами. Один з яких є геніальною ілюстрацією української архаїки, а інший є геніальною ілюстрацією української сучасності.

"Перший епізод пов'язаний зі спробою розгону Майдану, коли "Беркут "штовхався з захисниками Майдану. Здавалося, Майдан розженуть - але вранці почали підходити кияни, і стало ясно: Майдан залишиться (ніч на 11 грудня, - "Апостроф"). Найцікавіше я побачив десь о 8-9 ранку, коли прийшли люди, які за огорожею Майдану почали розкладати національну символіку, символіку Майдану, просто для того, щоб її продавати. Але до них підійшли інші люди і вигнали з території, яка перебувала під охороною, і сказали, що Майдан - це святе місце, це не місце для продажу", - розповів він.

Портников пояснив, що розуміє тепер, що історія про Ісуса Христа, який виганяв торговців з храму, що не був вигадкою. І що такі моменти бувають в людській історії - коли для людини щось настільки святим, що вона не хоче, щоб там йшла торгівля.

"Але ви ж розумієте, це неймовірна архаїка! Це просто занурення в світ Біблії!" - додав він.

Інший епізод, за словами журналіста, пов'язаний з концертом "Океану Ельзи" 14 грудня 2014 року, коли музиканти дали концерт на площі Незалежності в своєму "золотому" складі.

"Я стояв поруч зі своїми колегами. Там було десь шість осіб - молоді журналісти, активісти. Вони співали гімн і плакали. Я помітив: серед нас не було жодного етнічного українця! Це були люди різних національностей. Я на них подивився і подумав: "Ого!" я чекав цього все життя. Але я не думав, що дочекаюся", - поділився Портников.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі нагадали відео боїв 19 січня з "Беркутом" в центрі Києва під час Революції гідності в січні 2014 року.