В "Миротворці" розповіли, як "взяли на гачок" сотні росіян, готових вбивати українців за гроші

Волонтери українського центру "Миротворець" провели спецоперацію по "вербуванню" росіян нібито в приватну військову компанію "Вагнер", викривши безліч російських найманців.

Про це "Фактам" розповів директор Центру Роман Зайцев.

За його словами, над спецоперацією працювали півтора року.

"Як завжди, підійшли до справи творчо. Одного разу у нас народилася ідея створити мережу віртуальних рекрутингових агентств, які наймають громадян Росії чоловічої статі нібито в ПВК "Вагнер" для виконання якихось "спеціальних завдань" на Донбасі, в Криму або в Сирії за чималу грошову винагороду", - зазначив він.

Зайцев пояснив, що "Миротворець" створив кілька сайтів-"наживок", підготував типові оголошення за образом і подобою тих, які публікують російські рекрутери, і став чекати.

"Не минуло й доби, як клюнула перша рибка. Далі - більше. Нам майже щодня дзвонили або писали практично з усіх регіонів Росії. Коли ми вимагали підтверджень, що у "претендентів" є досвід участі в бойових діях на території інших держав, вони називали прізвища та імена командирів і товаришів по службі, з якими брали участь в окупації Криму та Донбасу, воювали в Сирії, їх телефони, позивні, номери паспортів і військових квитків, інші установчі дані. Деякі надсилали фотографії, де були відображені на тлі донбаських териконів або пейзажів Криму та Сирії", - поділився він.

Директор "Миротворця" наголосив, що росіяни охоче заповнювали анкети, складені в повній відповідності з тими, які пропонують "Вагнер" і інші злочинні організації РФ.

"Росіяни самі дзвонили, самі все розповідали, самі погоджувалися вбивати нас", - заявив він.

В цілому з волонтерами зв'язалися близько 300 осіб.

"З огляду на, що кожен з них легко здав ще п'ять-шість особин, ми поповнили свою базу даних півтори тисячі нелюдів. Головне, що їх об'єднує, - готовність вбивати за гроші кого завгодно і де завгодно", - підкреслив Зайцев.

За його словами, на оголошення відгукнулися представники різних професій - від безробітних до науковців. Їм пропонували роботу в ПВК "Вагнер" - за хорошу оплату і повний "пансіон" - вбивати, чинити розправу над мирним населенням на окупованих територіях. Серед тих, що дзвонили також були жінки.

"Ніхто з тих, хто нам телефонував, не говорив про патріотизм. Всіх цікавили тільки гроші. Те, що робота брудна, - плювати. Чи не зупиняє навіть висока ймовірність повернутися в якості" вантажу 200 "або понівеченим", - додав глава "Миротворця" .

Як повідомляв "Апостроф", раніше спливли нові дані про зв'язок ПВК "Вагнера" зі спецслужбами Путіна.