RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Нардеп Дубіль розповів, як знизити ціни на ліки в Україні

Регулюванням торгових націнок знизити ціну на ліки не вдасться, так як середня торговельна націнка на ліки становить менше, ніж ті обмеження в націнці, які вже існують для ліків

Про це в своєму блозі на сайті "Київvласть" написав народний депутат з фракції "Батьківщина", заступник голови партії Валерій Дубіль.

За його словами, люди переплачують за ліки з кількох причин. Так, від 30 до 70% вартості ліків складають "маркетингові послуги".

"Тобто аптекар за додаткові гроші розташує ліки в зоні зору пацієнта, запропонує його першим серед інших аналогів і так далі", - запевняє нардеп.

Крім того, вартість медпрепарату залежить не стільки від торгової націнки, скільки від того, за якою ціною він входить на ринок - ціни виробника або ціни імпортера.

"Для фарми рівень матеріальних витрат при виробництві ніколи не перевищує і 30%, а для оригінальних препаратів, які недавно вийшли на ринок, може становити навіть не десятки, а 1-3%. Решта - це компенсація інвестицій в розробку і виведення препарату на ринок, роялті та витрати на просування препарату на ринку (промоція, в тому числі і описані вище "маркетингові угоди" і реклама)", - говорить Дубіль.

Він також вважає, що більшу частину в формуванні ціни ліків становить реклама в ЗМІ.

Як пише політик, щоб реально знизити ціни на ліки, потрібно почати регулювати не торговельні націнки, а ціну входу ліків на ринок - ціну у внутрішнього виробника і ціну імпорту ліків.

Так, для регулювання цін входу на ринок для імпортних препаратів він пропонує застосувати метод референтних або порівняльних цін.

"Тобто ціна імпорту препарату не може перевищувати ціну, по якій він ввозиться в інші, референтні країни", - вважає нардеп.

Для регулювання цін на ліки, вироблені в Україні, Дубіль пропонує на додаток до методики референтних цін, застосовувати і підхід щодо обмеження рентабельності виробництва медпрепарату.

Також, щоб забезпечити значне стійке зниження цін на ліки, він пропонує "заборонити або істотно обмежити ... рекламу ліків у ЗМІ і маркетингові угоди при роздрібному продажі ліків в аптеках.

Таким чином, як вважає Дубіль, ціни на ліки можуть бути знижені "майже вдвічі".

Він також вважає, що фармакотерапія стане доступною, коли держава буде активно брати участь у фармацевтичному ринку.

"Але зробити це потрібно не для "галочки" або піару, як зараз реалізується урядовий проект "Доступні ліки" (1 млрд грн на рік на цей проект - це реальна крапля в морі аптечного ринку обсягом в 89 млрд). Реальний обсяг участі держави в ринку "аптечних продажів" і обсяг програми реімбурсації для того, щоб не на папері, а дійсно зробити ліки доступними і це відчули всі пацієнти, повинен становити не один, а 20 млрд грн ", - стверджує нардеп.

При цьому політик вважає, що зробити це за існуючої бюджетної моделі фінансування медицини неможливо - тільки після впровадження обов'язкового медичного страхування.