RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

ЗМІ опублікували цікаві факти про користь і шкоду нікотину

Багато хто вважає, що нікотин є причиною розвитку різних хвороб - від серцево-судинних до онкології. Але це поширений міф.

Про це пише видання Realist, нагадуючи про те, який вплив в дійсності робить нікотин на організм і чому використовується в медицині.

"Ми асоціюємо нікотин з курінням і залежністю, але він міститься не тільки в сигаретах. В ході досліджень, вченими доведено корисні властивості нікотину", - пише ЗМІ, наводячи 10 цікавих фактів.

1. Ендогенний нікотин є в організмі людини - він виробляється печінкою і необхідний для обміну речовин.

2. У невеликих кількостях нікотин міститься в продуктах харчування (томатах, картоплі, зеленому перці, баклажанах, чайному листі).

3. Нікотин використовується як інсектицид для боротьби з комахами в вирощуванні плодів.

4. Нікотин має протизапальні властивості: може бути використаний для загоєння ран і лікування судинних порушень у хворих з цукровим діабетом.

5. Згідно з даними Міжнародного агентства з дослідження раку, нікотин не призводить до розвитку хвороб серця або онкологічних захворювань, оскільки не відноситься до канцерогенних речовин.

6. Нікотин прискорює мислення і підвищує працездатність, покращує здібності до прийняття рішень у літніх людей. Це актуально і для ряду неврологічних розладів: синдрому дефіциту уваги, хвороби Альцгеймера, Паркінсона і шизофренії.

7. Серед курців в 1,5 рази менше людей, які страждають від ожиріння або надлишкової ваги. Тому нікотин може бути використаний для зниження апетиту.

8. Недавні дослідження університету Дьюка показали, що нікотин збільшує концентрацію допаміну і серотоніну в крові. Це допомагає в лікуванні стресу і депресивних розладів.

9. Хвороби, пов'язані з курінням, викликаються компонентами тютюнового диму, не нікотином.

10. Нікотин призводить до розвитку залежності. Однак, він же може використовуватися при її лікуванні. Поширеним методом є споживання альтернативних продуктів з вмістом нікотину для відмови від куріння.

Видання зазначає, що найбільшої шкоди здоров'ю курця наносить не нікотин, а продукти горіння тютюну - смоли, важкі метали і 7000 шкідливих хімічних речовин. Вони вивільняються при згорянні сигарети і впливають не тільки на курця, але і оточуючих, провокуючи пасивне куріння. Хвороби, пов'язані з курінням, - хронічне захворювання легенів, серцево-судинні захворювання, емфізема і т.д. - викликані саме тютюновим димом.

Потрапляючи в організм, нікотин швидко поширюється в крові і долає бар'єр між кровоносною і центральною нервовою системою. Під час куріння організм звикає отримувати нікотин із зовні, і поступово перестає виробляти його самостійно - цей процес є основою нікотинової залежності.

Тому фахівці не рекомендують різко кидати - це може викликати стрес для організму. Відмова від нікотинової залежності може тривати до року і повинна бути поступовою. Бажано, під контролем лікарів. Так відбувається в розвинених країнах, де існує розуміння, що самостійно кинути палити може невеликий відсоток.

"Крім звикання, існують і інші негативні наслідки, тому нікотин можна назвати повністю нешкідливим. Застосування чистого нікотину можливо тільки короткочасними курсами", - пише видання.

Підкреслюється, що відмова від куріння повинна супроводжуватися поступовим скороченням дози нікотину. Для цього використовуються альтернативні продукти - вони містять меншу кількість шкідливих речовин, ніж сигарети, і дозволяють відмовитися від звички без стресу для організму.

Альтернативні продукти діляться на електронні системи доставки нікотину (електронні сигарети і системи нагрівання тютюну), пластирі, жуйки. Вони не містять смол, диму і важких металів - це скорочує ризики розвитку захворювань, що провокуються курінням.

У розвинених країнах застосування альтернативних продуктів є частиною стратегії по боротьбі з курінням. Така політика, що отримала назву harm reduction, вже дала вражаючі результати. Наприклад, кількість курців в Великобританії скоротилася до 15,5% (історичний мінімум), а Швеція досягла найнижчого рівня куріння серед країн ЄС. Ліцензування альтернативних продуктів дозволило лікарям рекомендувати їх в якості засобу відмови від куріння в тих випадках, коли медикаментозна терапія не працює, забезпечила доступ курців до цих продуктів і інформації про них, спростувавши негативні стереотипи.

В Україні курить 23% населення і темпи скорочення епідемії - одні з найнижчих в Європі. Для вирішення проблеми необхідно переглянути регулювання на законодавчому рівні. Це дозволить встановити контроль над якістю таких продуктів і дасть курцям шанс на скорочення ризиків для здоров'я, якщо спроби самостійно кинути виявилися невдалими.