9 травня в Україні: що відбуватиметься в Києві та інших містах

У День перемоги 9 травня у багатьох містах України пройдуть тематичні урочисті заходи.

Про це повідомляє ряд українських інформаційних агентств з посиланням на прес-служби місцевої влади.

Так, в Києві 9 травня на Співочому полі відбудеться акція "Років ніколи пам'яті не стерти", а в Національному музеї історії України у Другій світовій війні пройде реквієм і молебень за мир в Україні.

В Одесі з ранку 9 травня відбудеться урочиста хода курсантів "Одеської морської академії", потім пройде церемонія покладання квітів Невідомому матросу та біля стели "Крила перемоги". Також планується покладання квітів до братських могил та монументів Пояси слави.

У Харкові до 9 ранку заплановано покладання квітів до Меморіалу слави в Лісопарку, потім пам'ятна церемонія в меморіальному комплексі "Висота маршала Конєва", а після - з 12 до 22:00 пройде фестиваль "Вклонімося великим тим рокам" в парку Горького. Також запланований концерт біля Оперного театру за участю духових оркестрів о 16:00.

У Дніпрі в 9 ранку відбудеться церемонія покладання квітів до монументу "Вічна слава", о 9:45 - естафета пам'яті з легкої атлетики на Центральному проспекті міста, а на 10:00 заплановано святковий захід "Спасибі за мир" на Фестивальному причалі.

У Чернігові на 9 ранку заплановано урочисте покладання квітів в урочищі "Крівулівщіна" і до Могили Невідомого солдата в Меморіалі Слави на Болдиній горі.

У Херсоні в 9 ранку планується святкова хода з Алеї героїв незалежної України, о 10:00 - урочистий мітинг, а з 11 до 12:30 - концерт "Музика перемоги".

Також два міста в Україні Київ і Одеса подали заявки на участь в акції "Безсмертний полк" - традиційна російська хода з портретами родичів загиблих або тих, що служили в ході Другої світової війни. У Києві на цій акції очікується близько 5000 чоловік, в Одесі - близько 500. Ще в семи містах "Безсмертний полк" був анонсований, але заявки від них отримано не було. У МВС застерігають від використання в ході цієї акції забороненої символіки - георгіївських стрічок і символів країни-агресора.

Як повідомляв "Апостроф", раніше глава Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявляв, що в Україні вихідним днем повинно бути саме 8 травня, щоб підкреслити єдність українців з Європою в питанні святкування закінчення Другої світової війни.